"Българе" и "Чинари" танцуват за оцеляването си на Ларгото в София

"Българе" и "Чинари" танцуват за оцеляването си на Ларгото в София

Снимка: Столица.bg

Спират движението от 17.30 до 19.30 часа в триъгълника на властта

Два часа в триъгълника на властта, на Ларгото в София днес ще танцуват два от най-популярните частни ансамбли -"Българе" и "Чинари". "Частните ансамбли в борба за оцеляване" е мотото на днешния спасителен спектакъл, защото с него фолклорните формация, пазители на българщината, са пред закриване.

От 17.30 до 19.30 часа в носии танцьорите ще завладеят цялото пространство между сградите на президенството и Министерски съвет с с апел за подкрепа и защита на правото си на работа и оцеляване. Очаква се в движението по "Дондуков" и "Цар Освободител" за бъде спряно. За събитието е уведомена Столична община.

"Повече от година тези частни професионални ансамбли се борят за своето съществуване в създалата се пандемична ситуация. Цяла една година без възможност за сценични изяви, но с изплащане на заплати и осигуровки на служителите, без да бъде съкратен нито един човек.

Досега приходите им са били от продажба на билети за техните спектакли и от спонсори. Поради прилаганите ограничителни мерки сценични изяви през изтеклата година почти нямат, а спонсорите от частния бизнес също изпитват финансови затруднения.

По изброените дотук причини първокласните артисти са изправени пред опасността ансамблите да приключат своята дейност поради финансова несъстоятелност. Ако не стане чудо, това се очаква да се случи в рамките още на този месец. И целият им упорит труд в името на България при повече от две десетилетия творчество да отиде в историята. Загубата за българската култура и най-вече за фолклорното сценично изкуство със сигурност ще бъде огромна!

Особеното им огорчение идва от факта, че са взети мерки за подпомагане на държавните културни институции и на артистите на свободна практика, но не и на частните професионални танцови трупи и културни организации, които в страната се броят на пръстите на едната ръка. Изчерпали всички свои възможности за финансиране, НФА "БЪЛГАРЕ" и ансамбъл "ЧИНАРИ" призовават за спешно приемане на законова мярка, която да гарантира финансово оцеляване и на частните ансамбли, радвали с изкуството си милиони почитатели на българския фолклор през годините", се казва в съобщение на "Българе" и "Чинари" до медиите.

Апела на двата най-големи и най-стари частни ансамбъла у нас ще подкрепят и други частни професионални формации. Индивидуалната проява на "БЪЛГАРЕ" ще продължи и през следващите дни на същото място от 9 до 13 часа до наличието на резултат.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще се сформира ли ново правителство?
 • Да, дясно-център (9%, 53 Гласове)
 • Да, голяма коалиция (17%, 98 Гласове)
 • Не, несъвместими са (16%, 90 Гласове)
 • Не, ще има нови избори (50%, 286 Гласове)
 • Не мога да преценя (8%, 48 Гласове)
Общо гласували: 575 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

От 10 май в София и страната: 6 и 11 клас се връщат на чиновете...

Седмица по-рано от планираното- на 10 вместо на 17 май, в училище се връщат шестокласниците и единайсетокласниците. Спор...

Прочети още keyboard_arrow_right