БАН ще чества академично Иван Вазов

БАН ще чества академично Иван Вазов

Столица.bg

Годишнината ще се отбележи на 14 и 15 октомври

На 22 септември 2021 г. се навършиха 100 години от смъртта на Патриарха на българската литература Иван Вазов – писателят, който в най-голяма степен изпълва със смисъл понятието „български класик“, а творчеството му е част от европейското духовно наследство.

Българската академия на науките ще отбележи годишнината, включена в календара на ЮНЕСКО на 14 и 15 октомври 2021 г. Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски от 10 часа на 14 октомври в зала „Марин Дринов“ ще открие тържественото академично честване на Иван Вазов, организирано от Българска академия на науките и Института за литература при БАН. От 10.30 ч. проф. Милена Кирова от СУ „Св. Климент Охридски“ ще изнесе пленарен доклад, посветен на ролята и мястото на Иван Вазов в канона на българската литература.

Програмата по честването ще продължи с откриване на изложба във фоайето на Централната сграда на Академията на ул. „15-ти ноември“ №1. Изложбата представя малко познати документи, съхранявани в Научния архив и в Централната библиотека на БАН. Някои от тях се изнасят за първи път от Архива и се показват публично - поканата за венчаването на Иван Вазов и Атина Болярска,  първото завещание, което поетът собственоръчно съставя още през 1890 г. и фотография на Ив. Вазов, направена година преди смъртта му, през 1920 г. Достъпът до изложбата е свободен.

Следващото събитие в програмата ще се проведе в пространството Морената при храм „Св. София“, където е организирано литературно четене на стихове от и за Ив. Вазов. Заедно с българските поети Мирела Иванова, Георги Господинов, Иван Христов и др., Вазови творби ще четат ученици от 91 Немска езикова гимназия „Проф. Константин Гълъбов“ и ученици от II Английска езикова гимназия „Томас Джеферсън“.

Най-мащабна е академичната част от програмата за честването на Ив. Вазов. В продължение на два дена – на 14 октомври от 14 ч. и на 15 октомври от 9 ч. до 18.30 ч. могат да бъдат изслушани докладите от международната научна конференция, организирана от Института за литература при БАН. Конференцията ще се проведе в залите на Централната сграда на БАН. В нея участват 50 учени от България и от чужбина, сред които са известни изследователи на Вазовото творчество като чл. кор. проф. Милена Цанева, както и млади специалисти и чуждестранни българисти, преподаватели и преводачи на Вазовите текстове. Форумът целѝ да обнови четенето на богатото художествено наследство на Патриарха на българската литература през съвременни литературоведски парадигми, да интерпретира факти и документи от житейската и творческата биография на писателя в контекста на българския културен живот от началото на ХХ в.

Съорганизатор на културната част от програмата е Народният театър „Иван Вазов“, чийто премиерен спектакъл „Народът на Вазов“ на Александър Секулов с режисьор Диана Добрева, на 15 октомври от 19 часа ще отбележи края на тържественото честване на  стогодишнината от смъртта на Иван Вазов.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

За кого ще гласувате на президентските избори на 14 ноември?
 • Румен Радев (32%, 184 Гласове)
 • Проф. Анастас Герджиков (38%, 219 Гласове)
 • Лозан Панов (6%, 36 Гласове)
 • Мустафа Карадайъ (1%, 3 Гласове)
 • Луна (8%, 46 Гласове)
 • Друг (8%, 44 Гласове)
 • Няма да гласувам (8%, 45 Гласове)
Общо гласували: 577 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Арх. Здравко Здравков: До края на годината ще приключат процедури......

Районите „Витоша“, „Триадица“, „Студентски“, „Лозенец“ и „Панчарев...

Прочети още keyboard_arrow_right