Без шанс: В София 21 седмокласници пропускат изпитите по здравословни причини

В София 21 седмокласници пропускат изпитите по здравословни причини

Снимка: Столица.bg

МОН не е предвидил допълнителна дата, оправдават се със равнопоставеност при осигуряване на достъпа до качествено образование

МОН сътвори ново чудо и то наистина е нещо необяснимо за XXI век, за времената на технологиите и дигитализация. Днес седмокласниците се явяват на изпит - външно оценяване, а с оценката ще кандидатстват - ще сбъдват мечти или поне ще опитат. Такъв шанс обаче не се дава на децата, които са болни. Все още си има COVID-19, варицела, летни вируси, а и децата често боледуват, но МОН ги е отписал.

В София общо 21 ученици по здравословни причини пропускат т. нар. матури след VII клас. Родители на дете с варицела сигнализираха до Столица.bg за проблема. Те са изминали цялата процедура от преглед при лекар, документ с диагнозата, Столична РЗИ, предписания и т. нат. Директорът на столичното 38 ОУ "Васил Априлов" спазва стриктно изискванията на Столична РЗИ и съойбщила на родителите, че няма как седмокласникът да бъде допуснат до матурите, защото е в активна фаза на варицела.

"Творенията" на МОН са много, също както през 2021 г. през февруари не разрешиха на частен ученик - спортист, в XI клас да завърши и XII клас, защото не занели каква ще е програмата и какво ще пише в дипломата на първия випуск по променения закон.

Две години децата учиха онлайн, две години СОС провеждаше сесиите онлайн, МС също имаше редовни заседания онлайн. Срещи и форуми на правителствено и европейско ниво се провеждаха онлайн, взимаха се политически решения онлайн и дори депутати се заклеха в НС онлайн, през юли 2021 г. Само за МОН това е невъзможно!

Ето какво отговориха от МОН на въпросите на Столица.bg за седмокласниците, които пропускат изпитите заради заболяване:

- Ученици под карантина, които пропускат изпитите, кога могат да се явят?

- Министерството на образованието и науката се стреми да създава условия за равнопоставеност на учениците при осигуряване на достъпа до качествено образование. Затова на учениците, които са затруднени да се явят на изпит поради здравословни проблеми, но са в състояние да участват в изпита, се разрешава да се явят на изпитите от НВО по български език и литература и по математика, например с участието на учител-консултант при счупена ръка.

Ако ученик е поставен под карантина, следва директорът на съответното училище да осъществи контакт с представител на РЗИ за съдействие и указания относно предприемане на адекватни действия относно възможността за явяване на ученика на изпит. Например по преценка на личния лекар дете, диагностицирано с шарка, и ако заболяването не е в период, в който може да се предаде заразата, може да се яви на НВО при създадени условия от страна на училището. За целта е необходимо да бъде изготвен доклад до МОН от началника на РУО след предложение на директора на училището.

Към момента в МОН е постъпила информация за 21 ученици, които имат проблеми при явяването на националното външно оценяване по здравословни причини. За всички тях са осигурени условия за полагане на изпитите на редовните дати – 14 и 16 юни. Сред тези деца са такива с влошено зрение, счупена дясна ръка, а в един случай – и двете ръце; дислексия, установена 2 дни преди първия изпит; дете в болница.

Отделно от това в област Бургас и област Шумен има случаи на варицела. И двамата ученици ще се явят на НВО в отделни стаи и квестори, преболедували този тип шарка. В област Велико Търново, Пловдив и Ямбол има трима ученици в 10 клас и двама в 7 клас, карантинирани като контактни със заразени от Ковид-19. Те ще се явят на НВО в отделни стаи. В София е карантинирана цяла паралелки в 7 клас, с изключение на 3-ма ученици, които не са били контактни. Карантинираните ще се явят на НВО, като в една зала ще бъдат настанени контактните карантинирани – 16 ученици, а в самостоятелна стая – болното дете. Друга карантинирана ученичка от 10 клас ще се явява на НВО в отделна зала.

Към този час – 20 часа на 13 юни, в МОН няма нито един сигнал за дете, което по здравословни причини не може да се яви на НВО и за което не са осигурени условия да положи изпитите.

- Защо няма допълнителни дати за деца, които по здравословни причини не се явяват на 14 и 16 юни т. г. и защо не са предвидени такива?

- За да бъдат равнопоставени при приемането в VIII клас, на всички ученици (потенциални кандидати за всяко от местата, определени с държавния план-прием) следва да се осигурят едни и същи условия при провеждането и оценяването на конкурсните изпити от НВО, което може да се гарантира само ако знанията и уменията им се оценяват върху един и същ изпитен материал.

Наред с това определянето на допълнителни дати за явяване на изпитите би довело до удължаване на сроковете за редица дейности – издаване на свидетелства за основно образование, подаване на заявления за участие в отделните етапи на класиранията, записване на учениците в училищата, в които са приети.

Определянето на допълнителни дати няма да гарантира, че възпрепятстваните ученици ще имат възможност да положат изпитите и на тези дати, а нормативно изискване е „изпитите при националните външни оценявания да се провеждат не по-рано от две седмици преди края на учебния срок, в който приключва изучаването на съответния учебен предмет в съответната учебна година“.

- Дори и с предписание на РЗИ, директори отказват да организират отделна зала за деца в карантина?

- В МОН няма такава информация. Напротив, както написахме по-горе, има доста ученици, които са под карантина и ще се явят на изпити в отделни стаи.

- Не се ли отнема шансът на тези деца да кандидатстват след VII клас?

- Неявяването на даден ученик на изпитите от националното външно оценяване не ограничава неговите права по отношение на продължаването на образованието. Той има право и възможност да участва в класирането за местата по държавен план-прием с резултатите по учебните предмети от свидетелството за основно образование, определени от съответното училище като балообразуващи. Към тях се прибавят точките от НВО, които в случая биха били 0.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (13%, 141 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (85%, 936 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 19 Гласове)
Общо гласували: 1096 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Хванаха турски шофьори на Калотина, пренасяли нелегално цигари...

Двама турски граждани са задържани на Митнически пункт Калотина за незаконно държане на цигари без акцизен бандерол, съо...

Прочети още keyboard_arrow_right