Близки на починали от COVID-19 в София са пожелали кремация

Близки на починали от COVID-19 В София са пожелали кремация

Снимка: Столица.bg

В камерите на "Пирогов" засега има 5, изчаква се да мине карантината на роднините, за да го погребат

Опело на мъртъвци се извършват извън църквата на Централни гробища. Ритуалът е само за починали различно от COVID-19, научи Столица.bg. Всички противоепидемиологични мерки се прилагат с цялата им строгост и за служителите на Гробищни паркове в София. Починалите от коронавирус са специално опаковани и е забранено отварянето на телата.

Погребенията и помените в столицата не са забранени, но се извършват при определените правила заради вихрещата се епидемия от коронавирус в София и страната. Препоръката е да влизат по-малко хора на Централни гробища, задължително да са с лични предпазни средства и да се спазва дистанцията от 2 метра между хората.

До момента се извършва опело на мъртъвци, но близките и роднините са не повече от 5 - 7 души. Същото се отнася и за помени. Всички служители на администрацията на Гробищни паркове в столицата, както и хората от погребалните агениции са със специално облекло и предпазни средства, включително с очила, шлемове, ръкавици и маски, съобщиха пред Столица.bg. Със специални костюми са и аранжьорите на погребалните агенции при подготовката на починали различно от коронавирус.

Досега е имало две погребения на  починали от COVID-19. Роднините им са пожелали да бъдат кремирани. Урните се полагат едва след 40 ден. "Телата на починалите от коронвирус пристигат в специално запечатани чували и не се отварят. Директно отиват за кремация, а след това се предава урната на близките, обясниха от гробищата пред Столица.bg.

Починали от коронавирус инфекция в "Пирогов" се държат в хладилните камери. Към момента там са 5 тела. Цената на денонощие е 40 лв., но директорът на Пирогов проф. д-р Асен Балтов заяви, че ще бъде безплатно, докато премине карантината на роднините и си вземат тялото.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Ромски гета се заформят на две места по Околовръстното на София...

Две ромски гета вече са се заформили по продължението на Околовръстното - Южната дъга, в София. За колибите и събирането...

Прочети още keyboard_arrow_right