"Да изчистим България" с акции в Борисовата, Ловния, Южен парк и Витоша

"Да изчистим България" с акции в Борисовата, Ловния, Южен парк и Витоша

Снимка: bTV Media Group

За поредна година инициативата на bTV Media Group "Да изчистим България" отново е в действие. В тазгодишното издание е предвидена да се направи първата акция за разделно събиране, почистване паркове и да се надгради този образователен елемент, които кампанията носи, Мария Лазарова от организаторите на кампанията.

Акции в София ще има в Борисовата градина, 11 часа, Южен парк от 9.30 със сборен пункт откъм ул. Нишава и Ловен парк също в 9.30 часа откъм Симеоновско шосе.

"Витоша е интересно място и всяка година чистим. Тази ще се фокусираме на две ключови места привлекателни за злосторници, които са изхвърляли камиони с отпадъци. Витоша има повече от 15 акции за реновиране на туристическата инфраструктура и го правим", каза Лазарова.

За 10-та поредна година най-продължителната доброволческа инициатива в България ще обедини доброволци, неправителствени и бизнес организации и институции в името на каузата за по-чиста околна среда. Кампанията, която е част от проекта на bTV Media Group „ДОБРИЯТ ПРИМЕР“, ще се проведе отново в подкрепа на каузите на най-голямото гражданско движение в света „Let’s Do It World”. През 2022г. Световният ден на почистването на планетата, в който за шести пореден път ще се включи и България, ще се проведе на 17 септември.

През 2022г. усилията на всички доброволци, участващи в кампанията - са съсредоточени в няколко посоки – планирани са едни от най-мащабните почиствания на речни корита – предвидени са 15 акции, ще бъдат подпомогнати много места, засегнати от бедствия като наводнения и пожари /около Рилския манастир/. За първи път ще се проведе акция по почистването на пътен участък, а в столицата София отпадъците за първи път ще се събират разделно. Предвидени са много инициативи за почистване и облагородяване на инфраструктурата в природни паркове и места за отдих, както и облагородяване на културни и исторически паметници, с които България може се гордее. Тази година „Да изчистим България заедно“ ще получи невиждана подкрепа от учебните заведения в страната, а на много от локациите ще има и специални образователни инициативи за деца.

От началото на „Да изчистим България заедно“ досега близо 2 500 000 доброволци, въоръжени с ръкавици и чували, са чистили страната. По данни на екоминистерството, те са успели да съберат 94 338 тона отпадъци, което се равнява на над 200 напълно заредени самолета „Боинг 747”, и да премахнат над 18 800 сметища от лицето на България.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (14%, 193 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (84%, 1155 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 31 Гласове)
Общо гласували: 1379 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Как ще се кандидатство по програмата за енергийно обновяване на ж......

Многофамилни жилищни сгради, които се управляват по реда на Закона за управление на етажната собственост, ще могат да ка...

Прочети още keyboard_arrow_right