"Да изчистим България" с акции в Борисовата, Ловния, Южен парк и Витоша

"Да изчистим България" с акции в Борисовата, Ловния, Южен парк и Витоша

Снимка: bTV Media Group

За поредна година инициативата на bTV Media Group "Да изчистим България" отново е в действие. В тазгодишното издание е предвидена да се направи първата акция за разделно събиране, почистване паркове и да се надгради този образователен елемент, които кампанията носи, Мария Лазарова от организаторите на кампанията.

Акции в София ще има в Борисовата градина, 11 часа, Южен парк от 9.30 със сборен пункт откъм ул. Нишава и Ловен парк също в 9.30 часа откъм Симеоновско шосе.

"Витоша е интересно място и всяка година чистим. Тази ще се фокусираме на две ключови места привлекателни за злосторници, които са изхвърляли камиони с отпадъци. Витоша има повече от 15 акции за реновиране на туристическата инфраструктура и го правим", каза Лазарова.

За 10-та поредна година най-продължителната доброволческа инициатива в България ще обедини доброволци, неправителствени и бизнес организации и институции в името на каузата за по-чиста околна среда. Кампанията, която е част от проекта на bTV Media Group „ДОБРИЯТ ПРИМЕР“, ще се проведе отново в подкрепа на каузите на най-голямото гражданско движение в света „Let’s Do It World”. През 2022г. Световният ден на почистването на планетата, в който за шести пореден път ще се включи и България, ще се проведе на 17 септември.

През 2022г. усилията на всички доброволци, участващи в кампанията - са съсредоточени в няколко посоки – планирани са едни от най-мащабните почиствания на речни корита – предвидени са 15 акции, ще бъдат подпомогнати много места, засегнати от бедствия като наводнения и пожари /около Рилския манастир/. За първи път ще се проведе акция по почистването на пътен участък, а в столицата София отпадъците за първи път ще се събират разделно. Предвидени са много инициативи за почистване и облагородяване на инфраструктурата в природни паркове и места за отдих, както и облагородяване на културни и исторически паметници, с които България може се гордее. Тази година „Да изчистим България заедно“ ще получи невиждана подкрепа от учебните заведения в страната, а на много от локациите ще има и специални образователни инициативи за деца.

От началото на „Да изчистим България заедно“ досега близо 2 500 000 доброволци, въоръжени с ръкавици и чували, са чистили страната. По данни на екоминистерството, те са успели да съберат 94 338 тона отпадъци, което се равнява на над 200 напълно заредени самолета „Боинг 747”, и да премахнат над 18 800 сметища от лицето на България.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (23%, 99 Гласове)
 • Веселин Кирев (14%, 61 Гласове)
 • Албена Белянова (63%, 277 Гласове)
Общо гласували: 437 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Обновяват сгради на БАН в София с 9 млн лева от Механизма за възс......

Българската академия на науките ще получи първите над 9 млн. лв. за повишаване на енергийната ефективност на три научни ...

Прочети още keyboard_arrow_right