Делян Добрев: Софиянци ще плащат по 1000 лв. парно за среден апартамент

Делян Добрев: Софиянци ще плащат по 1000 лв. парно за среден апартамент

Снимка: ПП ГЕРБ

Газ има, ще внасяме с посредници и 30% по-скъп, и пак ще е руски, коментира бившият енергиен министър

Следващата зима софиянци ще плащат за един среден апартамент минимум 1000 лв. за парно. Това са ефектите, които всеки един от нас ще усети от по-скъпият с 30% газ, които обещават управляващите. Това предупреди пред нова телевизия зам.-председателят на енергийната комисия в НС и бивш енергиер министър Делян Добрев.

"Ще се включат посредници за газа. Масово по тв студиата се твърди от хора, които нищо не разбират, че не сме диверсифицирани. Ние сме диферсифицирани и сме създали техническа възможност да внасяме газ от всички страни още през 2015 г.
Ние можем от юг да получаваме 20 млрд. кубика газ и от север също толкова - общо 40 млрд. кубика. Имаме 40 млрд кубиха капацитет за внос, а азерския ще ни добави 3", коментира Добрев.

Той припомни, че през 2018 г. тестово в България е внасян американски втечнен газ. "Тестово, защото е поскъп с 30%. Говорим за геополитика, но е редно да кажем каква ще е сметката за хората. Няма да останем без газ, ние сме много малък консуматор, едва 2% от износа на Русия за Европа. Ние сме и регионален малък консуматор в сравнение със съседните държави. Ще вземем от Румъния и от Гърция, големите количества ще бъдат от Гърция. Част от този газ пак ще бъде руски, само че ще го платим с 30% по-висока цена заради посредниците. И това е главният въпрос тук. Знаете ли колко са 30% на месечна база, това са около 100 млн. лв. и това ще се плаща от всички българи, защото накрая тази цена на газа ще влезе в сметките на всеки един от нас, във всеки дом. Аз се обзалагам, че след месец, два, когато се усети ефектът, най-евтиният хляб ще бъде 2 лв. Метанът, който зареждаме в нашите автомобили ще бъде най-малко 4.50 лв. Следващата зима софиянци ще плащат за един среден апартамент минимум 1000 лв. за парно. Това са ефектите, които всеки един от нас ще усети.
Тези 100 млн., ако ги разделим на населението в България, означава, че едно 5-членно семейство като моето ще плаща 100 лв. всеки месец допълнително, защото ние ще внасяме газ от посредници и част от този газ пак руски", коментира Добрев.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (23%, 93 Гласове)
 • Веселин Кирев (14%, 56 Гласове)
 • Албена Белянова (64%, 264 Гласове)
Общо гласували: 413 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

На летище София се проведе специализирана полицейска операция...

Специализирана полицейска операция се проведе на летище София в следобедните часове, съобщиха от летището във фейсбук. ...

Прочети още keyboard_arrow_right