До 10 000 лв. е глобата за търговци на некачествени горива за битово отопление

Информационно табло за замърсяването на въздуха в София

Снимка: Столица.bg

КАТ могат да спират автомобилите от движение от днес, ако очевидно колите замърсяват атмосферния въздух. Това гласи обнародвания в Държавен вестник Закон за чистотата на атмосферния въздух. Особено интересно става в столицата, където всеки пети автомобил бълва чернилка.

Коя е главната причина за замърсяването на въздуха в София ще анализира Институтът по метеорология и хидрология. Битовото отопление на твърди горива или транспортът е основен замърсител в столицата ще трябва да кажат от Института. Друг проект, по който работят трябва да покаже каква част от замърсяването се дължи на външни за София влияния, казва заместник-директорът на Института Христомир Брънзов, цитиран от БНР.  Резултатите от проектите Столичната община с подкрепата на МОН ще бъдат ясни след година.

До 10 000 лв. може да стигне глобата за некачествени дърва за огрев, гласи новият Закон за чистотата на атмосферния въздух. Той е обнародван в в Държавен вестник и влиза в сила. Максималният размер на имуществената санкция пък може да е до 50 000 лв. Това е максималният размер, ако продажбата на твърди горива се извършва без регистрация. Санкциите могат да бъдат наложени за продажбата на некачествени твърди горива за битово отопление.

Промените в закона бяха напревни и по предложение на кметът на София Йорданка Фандъкова през септември 2018 г. Горенето на некачествени дърва и въглища, както и боклуци е един от основните причинители на замърсяването на въздуха в столицата. Както вече е известно Столична община реализира пилотен проект като бяха монтирани специални филтри на комини в един от най-замърсеният район расна поляна.

Такива устройства има на БСК Красна поляна, както и на още 11 адреса на частни къщи. Едновременно с това мобилни екипи на Столичния инспекторат следят безкомпромисно за замърсяване, както и за горене на открито.

При замърсяване на въздуха от строителни и ремонтни дейности, разрушаване на сгради, транспортиране на земна маса и строителни отпадъци също се налагат санкции от 100 до 1000 лв. При повторно нарушение глобата става двойна, а парите влизат в бюджета на общината.

Законът позволява гратисен период от година за кметовете, които през това време трябва да разработят и изпълнят програма за по-ниски нива на замърсяване в градовете. Глоба от 5000 лв. за общините ще се налага през 2020 г., ако няма резултати от ипълнението на програма или липсва такава, гласи законът.

Редактор: Александра Никова

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли проекта за ПУП на Борисовата градина?
 • Да, спира строителството и запазва зеленината (6%, 62 Гласове)
 • Не, ще има много паркинги (1%, 13 Гласове)
 • Да, да се премахне Мамунарника, Веселото село и Капитолия (2%, 17 Гласове)
 • Да се строи нов стадион на ЦСКА в сегашните граници (88%, 913 Гласове)
 • Да заработи къпалнята "Мария Луиза" и Летния театър (3%, 31 Гласове)
Общо гласували: 1036 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Директорът на строителния контрол в столицата: Не е ясно колко сг......

В София няма точна статистика за броя на жилищните сгради, които нямат мълниезащитна инсталация. Това съобщи директорът ...

Прочети още keyboard_arrow_right