До 3 години над 18 000 домакинства в София ще са с екоотопление

Кметът Йорданка Фандъкова в БКС Красна поляна

Снимка: Столица.bg

До 3 годинина  над 30% от домакинствата, отопляващи се с твърди горива печките ще бъдат подменени с екологични отоплителни уреди и горива. Това предвижда програма Life, по която Столична община работи усилено за реализиране на екологичните мерки в столицата.

В момента 55 000 домакинства се отопляват с твърди горива. На 18 300 домакинства пък общината ще подмени отоплението с екологично. Печките ще се дават безвъзмездно. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова пред БНТ. Новите от

Новите еко отоплителни инсталации ще се захранват с газ, ток, топла вода или пелети. Дали ще бъде прието предложението, зависи от решението на всяко домакинство. Това е само една, но основна мярка за подобряване на качеството на атмосферния въздух в София. Както вече е известно в район Красна поляна на комините на 11 домакинства има монтирани пречистващи устройства, които премахват вредните емисии при отоплението на дърва. Такъв филтър е монтиран и на комина на БКС Красна поляна, където столичният кмет лично се увери, че няма вредни емисии.

Столичният кмет е доволна, че вече е приет закон, с който се регламентира качеството на дървата и въглищата, а търговците трябва да се регистрарат и да носят отговорност за качеството на горивата, които предлагат. Фандъкова очаква от законодателя и горенето на отпадъци да бъде обявено за престъпление.

Един от сериозните проблеми в столицата са именно ромските махали, където ге торят отпадъци. Въпреки мобилните екипи на Столичния инспекторат все още не може да се реши този проблем. Също така често се наблюдава и горене на открито на кабели, гуми и други опасни отпадъци.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Наградиха 20 огнеборци за 141 години столична пожарна (СНИМКИ)...

20 огнеборци, проявили себеотрицание при ликвидирането на опасни и тежки пожари, бяха наградени от директора на Столична...

Прочети още keyboard_arrow_right