До година и половина ще бъде довършена АМ "Европа"

-

Снимка: МРРБ

"Днес е хубав ден, защото ще можем да направим първата копка на последния участък от автомагистрала „Европа“. Надявам се в рамките на година и половина да бъде завършена изцяло", каза министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков на церемония по повод старта на строителството на оставащите за изграждане 16,5 километра от инфраструктурния обект.

От днес започват строителните работи в близо 6-километрова отсечка /от км 39+600 до км 45+300/, за която има завършени отчуждения и издадено разрешение за строеж от 28.04.2023 г. След теренното обезпечаване на обекта, ще продължи работата и по останалите 10,5 км. По думите му се очаква отчуждаването на необходимите терени за изграждането на останалата част от трасето да приключи до месец и след около месец – месец и половина да има разрешение за строеж и за нея.

В рамките на осем месеца са одобрени подробни устройствени планове в този участък, проведени са отчуждения и е издадено разрешение за строеж, посочи министърът.

Участъкът от АМ „Европа“ /от км 32+447 до км 48+903/ ще преминава по изцяло ново трасе между Сливница и Софийския околовръстен път и ще се влива в Северната скоростна тангента. Ще бъдат изградени 5 подлеза, 2 надлеза, 2 моста и 1 виадукт, както и четири пътни връзки и два пътни възела - „Костинброд“ и „Мрамор“. Министърът изрази очакване строителят да работи интензивно и качествено и в рамките на година и половина да има издадено разрешение за ползване на новия участък.

Отсечката е част от магистралите, които министър Шишков определи като „заспали“. В отговор на въпрос министърът информира, че до месец август се очаква да завърши и първият етап от укрепването на свлачището при тунел „Железница“ на АМ „Струма“, така да бъде пуснато движението в едната посока през съоръжението.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

3 столични училища с признание за “Училище на годината” за 2023 ......

Три софийски училища получиха заслужено признание от Асоциацията на Кеймбридж училищата в България и взеха отличия в кат...

Прочети още keyboard_arrow_right