Добротворци: Бившият Бонжур с "Прозорци към миналото" 2 години е непокътнат в центъра на София (СНИМКИ)

photo_library
 • Добротворци: Бившият Бонжурс с "Прозорци към миналото" 2 години е непокътн

  Снимка: Фейсбук

 • "Прозорци към миналото"

  Снимка: Фейсбук

 • "Прозорци към миналото"

  Снимка: Фейсбук

 • Добротворци: Бившият Бонжурс с "Прозорци към миналото" 2 години е непокътн

  Снимка: Фейсбук

Столичани опазиха 2 години сградата без да счупят нито един прозорец и да надраскат фотосите

Няма вандали, няма пияници, нито наркомани и хулигани! Никой не посегна вече 2 години на сградата на бившия магазин "Бонжур", която през 2020 г. бе превърната в открита изложба "Прозорци към миналото" с кадри от стара София. Случайно ли е това или просто софиянци се научиха да ценят и да пазят?

Очевидно е второто. През 2020 г. търговският обект е изнесен от централната ул. "Леге". Визията е потресаваща - налепени обяви, плакати, изборни реклами, некролози и какво ли не. ОТ стъклата на някогашния "Бонжур" нямаше и помен - потрошени. И тази гледка в центъра на европейска столица и между административните сгради на две районни общини - "Триадица" и срещу "Средец".

По инициатива на Столичен инспекторат и с подкрепата на кмета на район "Средец" Трайчо Трайков е ремонтирана и изчистена от всякакви лепкащи хартии. Поставени са любопитни огромни фотоси на стара София отпреди 100 години. И хора и туристи минават и гледат, едните цъкат по романтичната визия на някогашната София, други научават за историята й. 

Освен за  "Прозорци към миналото"  в София постоянно се регистрират вандалски и хулигански изтъпления, разрушили или надраскали поредната красива сграда, исторически обект и обществена сграда, потрошена паркова и градска мебел, чешмичка. Експозицията остана неосквернена и от уличните протести. Сякаш тази открита изложба на ул. "Леге" е ваксинирана срещу вандали!

Дори не е застрахована, а запазването й е показателно, че може да се пази. Вече две години нямо нито един счупен прозорец, няма надраскана снимка, няма залята с кафе или сок. А там, в тази зона на центъра на София, имаше протести, имаше футболни фенове и минават хиляди хора денем и нощем!

Значи може да се опази всичко, стига да сме добри хора и да ценим направеното! 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Министър Шишков: До 2-3 месеца започва проектирането на детската ......

Здравният министър в момента подготвя задания за детската болница в София. То трябва да се направи изключително точно. Д...

Прочети още keyboard_arrow_right