Доц. Атанас Мангъров: Трябва да убедим Щаба широко да се използват бързи тестове за COVID-19

Доц. Атанас мангъров: Трябва да убедим Щаба широко да се използват бързи те

Кадър: Нова телевизия

Експертният лекарски съвет ще прави алгоритмите за изследване и лечение на заразата

Това, което използваме като тест в момента е за потвърждаване на установена инфекция от COVID-19. Всъщност независимо от мнението на Щаба (б. р. Национален оперативен щаб) ние трябва да положим усилие, това тяхно мнение да се промени и тези тестове - бързите, да бъдат използвани широко. Защо да се лишаваме от важно диагностично средство. Това каза доц. д-р Атанас Мангъров, член на новосформирания Експертен лекарски съвет към Министерски съвет за борбата с коронавируса.

Един от аргументите му бе, че в Южна Корея са правени по 150 000 теста, а в Германия 20 000 на ден. "Да се направи по всеобхватно серологично изследване за установяване на имунния статус в страната, засега не се прави и не знаем къде сме", обясни доц. Мангъров.

Бързите тестове той ги препоръчва за установяване на контактни, както и на хора прекарали без да разберат заразата. Доц. Мангъров разясни подробно и професионално за видовете изследвания. Предложи да се прави серологично изследване - с имунохроматографски метод и според отделянето на вида антитела се установява дали е скоро заразен или е прекарал заразата. Отделянето на коронавируса в околната среда ставало 4 - 5 дни преди първите симптоми.

Единодушни сме с мерките които се предпримеат от държавата. Ще предложим нашето мнение месец след изтичане на извънредното положение и дали да се продължат мерките. Ние няма да взимаме решение, само ще съветваме и предлагаме. Това каза проф. д-р Костов, който е председател на Експертния лекарски съвет към МС за борбата с епидемията от COVID-19.

"Тук сме, за да помагаме на щаба, заровили сме томахавките и всички лични конфликти", предупреди председателят на първата си пресконференция днес. Новата консултативна структура срещу коронавируса има за задача да създаде алгоритми за изследване и лечение на заразата.

"Психиатри и психолози ще разработят алгоритъм как хората да си помогнат сами при реакции на стрес и тревожност преди да стигнат до специалист. Другият алгоритъм е за професоналистите, за да се направи превенция на "синдромат на професионалното изпепеляване", вече има такъв проблем, коментира психиатърът д-р Цветислава Гълъбова, която е част от новия Експертен лекарски съвет.

Алгоритмите за изследване и лечение на COVID-19 ще се направят от проф. Радка Аргирова и доц. Атанас Мангърова. Проф. Аргирова обясни, че ще се предложат масови да се правят изследвания - масов скрининг на населението. Това ще стане, след като бъде приет алгоритъмът. Това ще бъде планирано като брои тестове, както и различни видове, и оттам какви средства са необходими. Това има отношение към спиране на коронавируса, коментира проф. Аргирова.

Експертният медицински съвет ще дава два пъти седмично пресконференция във вторник и петък, още не е утомнен часа. Пред другото време ще качват информация за дейността си в борбата с коронавируса на фейсбук страница на Съвета.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Какво мислите за Covid-19?
 • Притеснявам се и стоя вкъщи (36%, 214 Гласове)
 • Мисля, че се преувеличава (20%, 121 Гласове)
 • Мерките трябва да са още по-строги (32%, 191 Гласове)
 • Трябва да се изгради обществен имунитет след преболедуване (10%, 58 Гласове)
 • Нас не ни лови, ракия да има (1%, 8 Гласове)
Общо гласували: 592 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Ние сме тук и продължаваме!...

Столица.bg отбелязва своя 3-ти рожден ден днес 3 април, когато София празнува обявяването си за столица на България. Дне...

Прочети още keyboard_arrow_right