Движението в час пик в София е с 5 км/ч

трафик София

Снимка: Столица.bg

Колите в центъра на столицата в натоварените часове се движат едва с около 5 км/ч. Това е изводът, който прави инициативата „Визия за София“ при анализ на транзитния трафик през града, съобщава Монитор.

Според направения анализ, наземния транспорт се движи средно с 14 км/ч. Като се включи и метрото, скоростта нараства до 21 км/ч. От „Визия за София“ излизат с предложение скоростта да нарасне до 25 км/ч през следващите години.

Изключително ниската скорост на придвижване в централната градска част говори за изчерпан капацитет на централните булеварди да поемат трафика. Препоръчително е да се търси адекватно решение да се намали транзита на товарните коли.

Опитът в други градове от калибъра на София показва успех при изнасяне на голяма част от трафика в периферията на населеното място.

От „Визия за София“ Предлагат и таксата да се изчислява по нов начин – да бъде на база генериран отпадък, а не според данъчната оценка на имота. Нужно е и увеличение на съдовете за разделно събиране на отпадъците.

По въпроса за мръсния въздух, от „Визия за София“ предлагат да се фиксират глоби за тези, които се отопляват на дърва и въглища като същевременно се прилагат стимули за отопление с газ и парно.

От „Визия за София“ са на мнение, че жителите на столицата трябва по-активно да се включват във формирането и разходването на столичния бюджет, съответно да се публикуват и Интернет, за да се знае как и за какво се харчи.

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Раздават компост срещу квитанция за платена такса смет в София...

Кампанията за безплатно раздаване на компост на Столична община, произведен на Инсталацията за биологично третиране "Хан...

Прочети още keyboard_arrow_right