Фандъкова и министър Минеков сезирани от ВАП за банята в "Овча купел"

Фандъкова и министър Минеков сезирани от ВАП за банята в "Овча купел"

Снимка: Столица.bg

Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира служебния министър на културата и кмета на София да направят проверка на обществената поръчка за „Адаптация и реставрация на сградата на минерална баня „Овча купел“ като възстановителен център с активно използване на минералната вода“.
Във ВАП е образувана преписка въз основа на информация в медиите, в която са изложени доводи за недопустима намеса в предназначението и режима на опазването на сградата на баня „Овча Купел“ като културно наследство, както и засягане на нейния статут в нарушение на Закона за културното наследство (ЗКН). В медийните публикации са описани съмнения за нарушения при подготовката на обществената поръчка за трансформирането на баня „Овча купел“ в научен център за върхови постижения.
По време на проверката Министерство на културата трябва да установи допуснато ли е нарушение на ЗКН и при издадените актове, касаещи предназначението, статута и режима на опазване на сградата на баня „Овча Купел“ като културно наследство. 
ВАП изисква от Столична община (СО) становище относно поставените в медиите въпроси и пълна информация за дейностите, касаещи обществената поръчка. Следва да се докладват и действията, предприети от СО за законосъобразното провеждане на обществената поръчка от Регионалния исторически музей в София, целящи опазване режима на сградата като културен паметник в съответствие с изискванията на ЗКН.
Резултатите от предприетите действия, както и направените констатации следва да се изпратят до ВАП в кратък срок.
Ако по време на проверките бъдат установени данни за престъпление от общ  характер, те трябва да бъдат съобщени на компетентните прокуратури и структури на МВР, за което да се информира и ВАП.
 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

comment 94
08.09.2021 09:56
Firebg
пожарни касети http://www.firebg.org/bg/products/64/65/
comment 10
02.09.2021 10:25
Futurehealth
банка за стволови клетки https://www.future-health.bg/
Реклама

Последни

Виж също

close

Ограничават движението на АМ "Хемус" през уикенда, заради бънджи ......

На 25-ти и 26-ти септември шофьорите да карат с повишено внимание от 40-ти до 38-ми км на АМ „Хемус“ в посок...

Прочети още keyboard_arrow_right