Фермерският пазар в София ще отвори до седмица

Фермерски пазар

Снимка: Столица.bg Зорница Митин

Фондация „Биоселена“ преговаря със Столична община за отваряне на фермерския пазар в столицата, съобщи ръководителя на фондацията Стоилко Апостолов пред БНР.

Апостолов каза, че директните продажби на фермерския пазар са предимство в условията на социална изолация заради коронавируса. На практика стоките се пипат единствено от производителя. Посредници и складове липсват. Този вид разпространение на храна е най-безопасния.

Според Стоилко Апостолов, по въпроса за фермерските пазари България черпи опита на Франция, която след забраната за дейността на пазарите, фермерските пазари отново се отварят, за да има пряка връзка производител-клиент.

15 мерки са набелязани, за да се гарантира социалната дистанция на фермерския пазар.

Шатрите ще са подредени в една редица, за да се гарантира повече свободно място за хората. Ленти ще ограничават достъпа на клиентите и ще предотвратяват струпване.

Дегустации няма да се провеждат, няма да се продават и насипни продукти и непакетирано сирене. Всичко, което ще се предлага на щандовете, трябва да е предварително пакетиране.

След разговори с фермерите става ясно, че само половината ще дойдат на фермерския пазар. Много фермери вече имат опит да предлагат продукцията си в интернет, което е някакво, макар и не много добро, решение в сегашните условия.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

НДК изгражда мултифункционална платформа на открито (СНИМКИ)...

Националният дворец на културата в София изгражда първата по рода си мултифункционална платформа на открито, за да се за...

Прочети още keyboard_arrow_right