Главният прокурор: Трябва да имаме нетърпимост към престъпността, за да имаме силна държава (СНИМКИ/ВИДЕО)

photo_library
 • -

  Снимка: Асоциация на прокурорите в България

 • -

  Снимка: Асоциация на прокурорите в България

 • -

  Снимка: Асоциация на прокурорите в България

 • -

  Снимка: Асоциация на прокурорите в България

Иван Гешев в открит урок с ученици от Перник

Трима прокурори от Районна прокуратура – Перник и председателят на Камарата на следователите в България Петко Петков проведоха открит урок пред 50 ученици от 10, 11 и 12 клас на Гимназията с преподаване на чужди езици „Симеон Радев“ в гр. Перник, съобщават от Асоциация на прокурорите в България.

Инициативата е част от кампанията на двете съсловни организации на Асоциация на прокурорите и Камара на следователите „Правосъдие в бъдещето – прокурори и ученици говорят за право“. Гости на открития урок бяха главният прокурор Иван Гешев и говорителят Сийка Милева.

Прокурорите Александър Манов, Гергана Савова и Цветелина Евтимова разясниха на учениците разликата между наказателния процес и делата от частен характер, както и каква е ролята на прокурора в процеса. Учениците научиха, че когато едно лице е навършило 14 години, макар и все още да не е навършило пълнолетие, то то може да носи наказателна отговорност, ако в момента на извършването на деянието е разбирало свойствата и значението му, както и е могло да ръководи постъпките си.

Председателят на Камарата на следователите и следовател в Национална следствена служба Петко Петков запозна учениците с конкретната работа на следователите – методологията, по които се разследват престъпления с фактическа и правна сложност. Презентирани бяха мобилните лаборатории на НСлС, както и другите технически приспособления, които следователите ползват в своята работа.

„Трябва да имаме нетърпимост към престъпността и тогава когато се сблъскаме с нея – лично или чрез наш близък, то трябва да си потърсим правата“, сподели мнението си и главният прокурор. Иван Гешев призова учениците да научат основните си права и задължения, за да знаят как да се защитават, в случай, че станат жертва на престъпление.
Главният прокурор даде за пример случая с Георги Тимов, ученик от Петрич, който след като е бил станал жертва на измама, подал сигнал в прокуратурата, което довело до образуване на досъдебно производство. Извършителите били установени, а парите на детето върнати.

Трябва сами да правите преценка кое е правилно и кое е неправилно в обема от информация, която е около вас. Трябва да си защитавате интересите, трябва да се борите за тях, защото никой няма да ви ги даде. Трябва да защитавате не само вашите интереси, а да се обедините и да работите и за интересите на страната си. Бъдещето е във вашите ръце, ако осъзнаете, че трябва да сте заедно с всичките си различия. Имате интерес да живеете заедно в по-добра държава“, каза още главният прокурор.

Иван Гешев отговори на множество въпроси на учениците, сред които и този какви са първите стъпки на прокурорите и следователите. По думите на главния прокурор, след завършването на юридическото образование, важно е встъпителното обучение, което се получава в Националния институт на правосъдието.

Това обучение е мост от правната теория към реалната работа на магистратите. Защото как се прави разследване на теория е едно, но доста по-сложно е да се приложи в реалната практика“, посочи главният прокурор.

Иван Гешев бе попитан и какви качества трябва да притежават прокурорите и следователите. „Качеството, което трябва да притежават прокурорите и следователите е основно устойчивост. Нужно е и непрекъснато учене. Следователската е по „неприятната“, но по интересната професия. Неприятна, защото непосредствено се сблъскваш с престъплението и това често ти показва най-лошите черти на хората. Интересна, защото ти дава непосредствения контакт както с пострадалите, така и с извършителите. Обаче виждаш престъплението и неговите жертви, което понякога е доста тежко и не можеш да останеш безчувствен“, каза още главният прокурор, чието професионално развитие в съдебната система стартира именно като следовател.

Иван Гешев обясни и как от следовател е станал прокурор: „При една от поредните реформи - следствието от МВР беше преместено в прокуратурата, съответно и следователите. Така попаднах в прокуратурата и на един по-късен етап станах прокурор, след което и главен прокурор“.

Главният прокурор акцентира върху необходимостта от взаимодействието между правоохранителните органи, част от които е и МВР, за да бъдат опазени правата и интересите на гражданите, като подчерта пред учениците, че за да имаме силна държава - всички институции трябва да работят заедно. Главният прокурор подари икона на директора на гимназията Теменужка Крумова с пожелания за силни вяра и дух по пътя на знанието и образоването на бъдещото поколение.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кое е събитието на 2022г. в София?
 • Ремонтът на жълтите павета (19%, 116 Гласове)
 • Новата билетна система на София (29%, 175 Гласове)
 • Въвеждането на нискоемисионните зони (20%, 122 Гласове)
 • Откриването на най-големия леден парк на Балканите (6%, 39 Гласове)
 • Ремонтът на бул. "Цар Борис" (6%, 35 Гласове)
 • Разширението на метрото към Левски Г (11%, 68 Гласове)
 • Удължаването на концесията на Софийска вода (1%, 4 Гласове)
 • Дълговете на Топлофикация София (0%, 1 Гласове)
 • Разширението на Ломско шосе (2%, 12 Гласове)
 • Фестивал на светлините LUNAR (3%, 20 Гласове)
 • Минералната баня в Банкя отвори врати (3%, 21 Гласове)
Общо гласували: 613 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Повече от 500 проверки на строителни обекти извършиха през януари...

През първия месец от 2023 г. екипите на Столичен инспекторат извършиха над 500 проверки на строителни обекти. Най-много ...

Прочети още keyboard_arrow_right