Идиоти съсипаха чешмичката на Кристал, часове след монтажа (СНИМКИ)

photo_library
 • Чешмичката в градинката на Кристал

  Снимка: Столица.bg

 • Чешмичката на Кристал

  Снимка: Столица.bg

София е препълнена от идоти, малоумници, вандали, хулигани и всякаква измет, които по някаква случайност се наричат хора. Поредното доказателство е чешмичката в градинката на Кристал. Часове след като беше монтирана вандали брутално надраскаха скулптората на момченцето с кратунката върху чешмата. Вулгарен надпис бе издраскан с червена боя.

Вандалската проява бе забелязана веднага от служители на Столична община и веднага почистена. 3 дни продължи монтажът на чешмата, а вчера тя бе окончателно поставена и от нея можеше да се пие вода. Идиотите, позволили си да драскат са заснети от поставените наоколо камери и ще бъдат заловени и наказани. Това поредния инцидент в обновената изцяло градинка на Кристал. След озеленяването там умишлено бяха прекършени две от дръвчетата Японска вишна.

Коритата на чешмата са направени от витошки гранит, обясниха специалистите, които работиха по реставрацията ѝ. Фигурата на момченцето, която беше открадната, е възстановена по снимки и модел, даден от семейството на автора. Над коритата има метален пръстен, украсен с декоративни изображения на риби, между които се намират и четирите патета, от чиито човки се пие вода. Съоръжението бе възстановено от работилницата за скулптура „Марковстудио“ и нейният основател Марин Марков.

Според запазените в Музея за история на София хроники, чешмата в градината срещу Военния клуб е направена в периода 1925 – 1935 г. Васил Зидаров е автор на скулптурната украса отгоре, която е голо дете с кратунка. Над коритата има метален пръстен, украсен с декоративни изображения на плуващи риби. Между рибките се намират и четири патенца, от чиито човки се пие вода.

Чешмичката срещу Военния клуб е изградена в периода 1925 – 1935 г., а неин автор е Васил Зидаров. Коритата на чешмата са направени от витошки гранит, а фигурата на момченцето, която беше открадната, е възстановена по снимки и модел, даден от семейството автора Зидаров.

Връщането на чешмичката в емблематичната градинка е част от цялостния ремонт "Кристал". Там беше поставена нова настилка, монтирано ново осветление и още нови 43 пейки, както и кошчета. Скулптурата със сърничките също беше почистена и поставена на мястото й.

В градината беше изградена и нова поливна система, подменен беше и горният почвен слой с 5 см нов хумус. Засадени бяха 11 иглолистни и 41 широколистни фиданки, Японска вишна, над 700 храсти и 900 цветя, както и жив плет.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще пуснете ли детето/децата си на детска градина?
 • Да, веднага. (34%, 56 Гласове)
 • Да, но когато видя как се спазват мерките. (14%, 23 Гласове)
 • Не, още има Covid-19 (23%, 37 Гласове)
 • Не, имам възможност да работя от вкъщи. (15%, 25 Гласове)
 • Нямам дете/деца (14%, 23 Гласове)
Общо гласували: 164 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Орлов мост и Ректората са блокирани, къде се движи градският тран......

Двете възлови кръстовища Орлов мост и Ректората отново са блокирани от протестиращи граждани. това налага прояна в маршр...

Прочети още keyboard_arrow_right