Изграждането на връзка от Южда дъга до "Струма" е включено в бюджета на МРРБ

Изграждането на връзка от Южда дъга до "Струма" е включено в бюджета на МРР

Снимка: Столица.bg

Министър Гроздан Караджов: Осигуряваме буфер от 300 млн. лв. за общински проекти

Изграждането на връзката на Южната дъга на София към автомагистрала „Струма“ или т. нар Западна тангента е включена в предвидените 300 млн. лв.  в бюджета на МРРБ за 2022 г. Това обяви регионалният министър и вицепремиерът Гроздан Караджов в Комисията по регионална политика на НС.

Преди седмица софиянци блокираха Околовръстният път при Суходол в знак на недоволство за отпадане от държавния бюджет на проекта за Запдната тангента. Протестиращите обещаха, че имат готовност всяка сутрин да блокират за 30 минути движението.

За Западна тангента: Граждани блокираха Околовръстното при Суходол (ВИДЕО/СНИМКИ)

"Около 300 млн. лв. от бюджета на МРРБ за тази година ще могат да се ползват като буфер за финансиране на общински проекти и за модернизация на ВиК мрежите в населени места с под 10 000 жители, които нямат достъп до еврофинансиране", каза Караджов.

Тези 300 млн. лв. са предвидени за строителството на големи пътни обекти като магистрала „Струма“ в Кресненското дефиле, АМ „Русе - Велико Търново“, връзката на Южната дъга на София към АМ „Струма“ и др., Плащанията обаче ще се извършват в края на годината и средствата могат да се насочат към общините, а след това да се възстановят с актуализацията на държавния бюджет през юни, обясни регионалният министър.

Ето за какво протестират и искат жителите на западни квартали в София (ВИДЕО)

Засега са предвидени около 80 млн. лв. от сумата бъде насочена за подобряване на водоснабдяването на малките населени места и вече са водени разговори с Националното сдружение на общините в Република България, които ще подават проектите в МРРБ.

Важно условие е за тях да има издадено разрешение за строеж или такова да бъде издадено до един месец от кандидатстването. Приоритетно ще се финансират дейности, които нямат възможност да получат европейско финансиране, носят висока добавена стойност и са подадени от малки общини в по-слабо развити региони, разясняват от МРРБ.

"Ще ползваме структурата на министерството. Ще се съблюдават различни критерии, като всеки подаден проект ще мине през „ситото“ на администрацията за обективна оценка без политическа или партийна шапка", заяви Караджов.

Той съобщи, че още преди обявяване на инициативата в МРРБ са подадени общински проекти за над 60 млн. лв. в областта на благоустрояването – предимно за пътища и водоснабдяване. Министър Караджов съобщи, че до две седмици се надява да бъде „разплетен възелът“ с натрупаните задължения към фирмите за текущ ремонт и поддържане на републиканските пътища през миналата година. 

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (13%, 169 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (85%, 1071 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 27 Гласове)
Общо гласували: 1267 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

В София и в страната: РЗИ отново ще проверява за продажбата на ра......

Регионалните здравни инспекции незабавно да започнат проверки за въведената забрана за продажба и употреба на райски газ...

Прочети още keyboard_arrow_right