КАБ: Да се прекрати поръчката за минералната баня в Овча купел

КАБ: Да се прекрати поръчката за минералната баня в Овча купел

Снимка: КАБ

Има риск от компрометиране на архитектурната стойност на сградата, смятат от браншовата организация, твърдят архитекти

Да се прекрати обществената поръчка за възстановяването на минералната баня в Овча купел насотяват от Камарата на архитектите в България (КАБ). От браншовата организация изпратиха до медиите имейл със становище за опасността от компроментиране на архитектурната забележителност.

Реконструкцията и възстановяването на банята в Овча купел бе една от причините за уволнението на зам.-кмета по култура и образование на София доц. д-р Тодор Чобанов.

От КАБ искат да се прекрати обществената поръчка за адаптация и реставрация на минерална баня „Овча купел“, обявена от Регионален исторически музей – София. Според браншовата организация условията по процедурата не защитават обществения интерес и крият риск от компрометиране на архитектурната стойност на сградата, твърдят от Камарата и призовават за промяна в условията на процедурата и повторното й провеждане.

Официалната позиция на организацията е изпратена до Регионалния исторически музей – София, Министерството на културата, Националния институт по недвижимо културно наследство, Агенцията за обществени поръчки и Изпълнителната агенция „Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. Вижте пълния текст на писмото тук

“Подкрепяме всяко инвестиционно намерение, чиято цел е опазване и съхраняване на недвижимото културно наследство и което е съобразено със закона. В настоящата процедура обаче са заложени недопустими условия, които биха компрометирали качественото изпълнение на консервационно-реставрационните дейности в минерална баня “Овча купел”. В този вид обществената поръчка нарушава принципите на европейските и световни конвенции за опазване на архитектурното наследство, добрите професионални практики и поставя в риск сградата”, обясни председателят на КАБ арх. Владимир Милков.

Възраженията на КАБ касят процедурата, предмета на поръчката, методиката на оценяване и изискванията към проектното решение. 

Процедурата 
Процедурата предвижда възлагане на инженеринг (проектиране и строителство на един и същи изпълнител), което е в разрез с обществения интерес за качествено изпълнение на този значим архитектурен обект. Инженеринговата поръчка съсредоточава всичко в ръцете на строителя, като създава предпоставки за корупция и не води до добри резултати. В тази ситуация проектантът е подчинен на строителя и следва да изпълнява неговите „препоръки“. Правителствено проучване в Германия е установило, че инженеринговата поръчка в сравнение с изпълнението на конкурсен проект е оскъпена с 20%, а крайният продукт е с влошено качество. 
Сградата на минерална баня „Овча купел“ е паметник на културата и това изисква изключително внимание и прецизност при извършването на консервационно – реставрационните дейности. Правилният подход при реставрацията на недвижими културни ценности е най-напред да бъде изработен качествен инвестиционен проект, който да описва конкретните строително-ремонтни работи, предвидените технологии и материали за реставрация, както и стойността на изпълнението. Едва след одобряването на проекта може да се пристъпи към възлагане на строителството. 

Предметът на поръчката 
Обществената поръчка предвижда обособяване на две зони в минерална баня “Овча купел” - зона „Рекреация“ (Рекреативен център с активно използване на минералната вода), разположена в сутерена и на партерния етаж и зона „Наука“ (Център за върхови постижения), заемаща първия и подпокривния етаж, както и част от сутерена и от партера. КАБ счита предмета на поръчката за незаконосъобразен предвид предназначението на сградата – „за баня“ и статута й на архитектурно-строителен паметник на културата. Създаването на инвестиционни проекти и извършването на строително-ремонтни дейности, които не са в съответствие с предназначението на сградата, е недопустимо според Закона за устройство на територията. 

Методиката на оценяване
Предвидените четири показателя за оценка (цена за изпълнение на предмета на поръчката - 50 точки; работна програма за изпълнение на проектирането и строителството - 35 т.; срок за изготвяне на инвестиционен проект - 5 т.; срок за изпълнение на строителството - 10 т.) не са в състояние да оценят реално и безпристрастно качеството на предлаганите услуги по проектиране и строителството. 

При работа с паметници на културата показателят цена не бива да е решаващ, тъй като от първостепенно значение е качеството на предвидените намеси, материали и извършените работи.

Изискванията към проектното решение 
При прегледа на документацията на обществената поръчка се поражда сериозно съмнение, че възложителят е изяснил конкретните си потребности и е съобразил ефективното разходване на публичните средства. Предметът на поръчката включва изработване на инвестиционен проект във фаза „идеен проект“. Към документацията на поръчката, обаче е приложен идеен проект и от участниците се изисква да го съобразят при подготовката на офертите си. КАБ счита, че това противоречи на принципите на ЗОП и на задълженията на възложителя за правилно прогнозиране, планиране, провеждане и отчитане на резултатите от обществените поръчки. 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли предложения от Трифонов кабинет?
 • Да, Слави ще направи правителство. (26%, 206 Гласове)
 • Не, нямат достатъчно депутати. (36%, 286 Гласове)
 • Не се интересувам от политика. (3%, 20 Гласове)
 • Нови избори. (28%, 226 Гласове)
 • Незнам, време е за плаж. (7%, 57 Гласове)
Общо гласували: 795 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Оставиха в ареста мъжа, стрелял по бившата си приятелка...

Мъжът, стрелял вчера по  бившата си приятелка във фризьорски салон в София, бе оставен в следствения арест. Новинат...

Прочети още keyboard_arrow_right