Кога ще активират регистъра на бомбоубежища в София?

Кога ще активират регистъра на бомбоубежища в София?

Снимка: Фейсбук

От Асоциацията на етажната собственост са обезпокоени за липсата на подробна и адекватна информация

Кога ще бъде активен Националният електронен регистър на бомбоубежищата в София страната? Обещанията на директора на ГДПБЗН скоро ще бъдат реалност и гражданите ще могат да имат точна информация в случай на нужда, къде могат се укрият.

"Регистърът е готов и скоро ще бъде представен и активен", казаха пред Столица.bg от ГДПБЗН. Почти цяла седмица районните кметове в София направиха обходи и провериха реалното състояние на подземните скривалища на тяхна територия. Едно от най-големите в София, това в Южния парк, се установи, че е не е в готовност.

Ангажимент за поддръжка и стопанисване на бомбоубежищата е на пожарната. Освен да бъдат заредени с храни, лекарства и санитарни материали, трябва да се проверят и системите за нормално функциониране на съоръженията.

Районните кметове на София проверяват бомбоубежища (СНИМКИ)

"В жилищните и обществени сгради, строени след 50-те години на миналия век, мазетата са пригодени за такива ситуации, а констативните изисквания за тези скривалища са напълно спазени, оборудването, общо като цяло може да се каже, че пак е оборудване от 50-те 60-те години, старо оборудване", обеща преди дни директорът на ПБЗН ген. Николов .

В имейл до медиите притеснението си изразяват и от Асоциацията за регулиране на отношенията в етажната собственост - Справедливост (АРОЕС). Писмото е до президнета, премиера, министъра на регионалното развитие и медии.

"Обезпокоени сме от липсата на подробна информация, за наличието на бомбоубежища и тяхното разположение. При наличието на военен конфликт на такова ниво смятаме, че е нужно гражданите да бъдат информирани за местата в Етажна собственост, в които могат да се укрият при въздушно нападение или друга опасност", се казва в писмото.

От Асоциацията задават следните въпроси:

- Съществува ли регистър и/или води ли се статистика на бомбоубежищата в сгради в режим на Етажна собственост?
- Къде са и какво представляват ?
- Могат ли да бъдат ползвани при нужда, при какъв капацитет и има ли разпределение по сгради, за да не се съберат всички на едно място, а други да останат празни?
- На какви изисквания и условия трябва да отговоря едно бомбоубежище?
- Затварят ли се вратите? Имат ли действаща вентилация, вода и тоалетни?
- Каква квадратура се полага на един човек в бомбоубежище?
- Кой контролира и извършва ли се периодична проверка на бомбоубежищата?
Какъв процент от бомбоубежищата към днешна дата, са годни за ползване при извънредна ситуация?

"Ако правителствата се бяха вслушали в нашите предложения, за създаване на централен регистър на етажните собствености, с координати на управителите и собствениците. Щяхме да съберем за 24 часа цялата информация и да не се налага публично да се обявява най-близкото укритие, което е чувствителна информация. Координацията може да се направи, чрез управителите. Разбрахме, че не достигат държавните служители, както и че това е частна собственост и държавата няма отношение, но затова сме в блатото на посредствеността", коментират от Асоциацията  за регулиране на отношенията в етажната собственост.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (23%, 99 Гласове)
 • Веселин Кирев (14%, 61 Гласове)
 • Албена Белянова (63%, 278 Гласове)
Общо гласували: 438 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Хартиената трудова книжка остава в историята...

Народните представители приеха днес на второ четене промените в Кодекса на труда, които предвиждат хартиената трудова кн...

Прочети още keyboard_arrow_right