Министър Комитова: Очакваме проф. Герджиков да се произнесе за разрешителното на „Златен век“

Министър Комитова: Очакваме проф. Герджиков да се произнесе за разрешително

Снимка: БНТ

Настоявам проф. Герджиков да се произнесе по смисъла на Закона за устройство на територията (ЗУТ) към случая на „Златен век“, без да се позовава на съдебни решения и други мнения в лично качество като юрист. В случай, че неговите твърдения се разминат с твърденията на архитектите, че разрешението за строеж е валидно от 2010 до 2020 г., предлагам публичен дебат по казуса, който се отнася и за много други проекти. Приложили сме най-добрия вариант за строежа „Златен век“ на „Артекс“. Това каза строителният министиър арх. Виолета Комитова

"Произнесли сме се, че разрешението за строеж се брои от 2010 до 2020 г. в полза на инвеститора. Прилагаме поправката на Закона за устройство на територията, приета през 2017 г., със задна дата в полза на инвеститора. Предлагаме на компанията „Артекс“ да се насочи към Столична община, където може да се извади ново разрешение за строеж за довършване на обекта. Фирмата имат опит с изваждането на такива документи и няма да бъде затруднена", обясни служебният министър на МРРБ пред БНТ.

Възниква въпросът защо проф. Герджиков съветва и насочва „Артекс“ към съдебни процедури, а не към Столична община? “, попита тя в ефир.


Министър Комитова обясни още, че ГУСВ, което е търговско дружество към МРРБ, е обявено в несъстоятелност от преди да поеме поста министър и е започнало да продава имотите си без да има право.

"В момента се боря през НАП и съда да спрем продажбите. Някой под масата се опитва да продаде имотите“, посочи тя. „С корупцията се борим чрез промяна на някои кадри и проверки на място. Съдействаме на нашите фирми да си произведат документите и проектите, за да имат разрешения за строеж и да не са в незаконно строителство", каза арх. Комитова.

Нейното мнение е, че инженерингът е най-порочната практика, начин за надписване на сметката и е предпоставка за скъпо строителство. „Ако дадено строителство струва един милион, чрез инженеринга може да нарасне и на три милиона“, обясни арх. Комитова.

По темата за изграждането на Национална детска болница в София арх. Комитова обясни, че се касае за интереси - обществена поръчка от 100 млн. лв., която е свързана със съществуващата сграда – скелет. Ако се работи по сградата скелет, е валидна старата обществена поръчка за 100 милиона. А ако се прави нова сграда, същата обществена поръчка отпада.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли предложения от Трифонов кабинет?
 • Да, Слави ще направи правителство. (27%, 192 Гласове)
 • Не, нямат достатъчно депутати. (36%, 255 Гласове)
 • Не се интересувам от политика. (2%, 15 Гласове)
 • Нови избори. (27%, 190 Гласове)
 • Незнам, време е за плаж. (7%, 49 Гласове)
Общо гласували: 701 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Спаси София организира протест за спасяване на Централни хали...

Градските активисти от Спаси София организират протест за спасяване на автентичния вид на емблематичните Централни хали....

Прочети още keyboard_arrow_right