Министърът на МРРБ: Ще помогнем на София за жълтите павета, за да не загубят 41 млн. лв. по Региони в растеж

Министърът на МРРБ: Ще помогнем на София за жълтите павета, за да не загубя

Снимка: Столица.bg

Министерството на регионалното развитие и благоустройство (МРРБ) започва проверка на ремонта на жълтите павета - реконструкцията на Зона 4, заяви мининистърът арх. Иван Шишков пред bTV. Той е издал заповед на ДНСК да започнат инспекцията и ще се направят анализи и за процедурата от одобряването на проектите, за да се установи причината за буксуващия ремонт.

МРРБ ще помогне на София, за да се направи качествено ремонта, защото този проблем е от години, коментира арх. Шишков, който дълги години беше главен архитект на столичния район Триадица. Според него вината се хвърля на строителите - изпълнителя, а сериозният проблем е възлагането и проектирането, убеден е министърът.

От Оперативна програма “Региони в растеж” (ОПРР) също ще направят анализ на самия проект. „Целта е, ако е възможно МРРБ да помогне, защото София не заслужава това - веднъж да загуби парите и второ да имаме лош център на столицата. София е наистина в много тежка ситуация, докарана е дотам. Не искам да търся дали има вина, дали няма вина, това няма никакво значение. Важното е да помогнем София да не загуби парите и ако е възможно да се подобри качеството на строителството, което обаче идва според мен от самия проект и начина на възлагане“, коментира арх. Шишков.

Бившият главен архитект на Триадица припомни, че 41 млн. лв. за реконструкцията на Зона 4 са осигурени по Региони в растеж, а ремонтът трябва да приключи през март догодина. Разрешителните за строеж (РС) за два от участъците обаче са от 2015 година, като само за единия има 7 преработки и 7 заповеди за допълване към Разрешителното.  Министърът посочи, че проблемът е в начина на възлагане, в проекта и в цялата организация на строителството, коментира министър Шишков.

Той коментира, че подобни са и проблемите при автомагистралите. Основният проблем не е в строителя, а какво се възлага, по какъв начин се възлага и какъв е проектът, допълни арх. Шишков.

"В мен остава убеждението, че каквото сме си поръчали, това сме получили. Строителят обикновено накрая е виновен, защото е най-удобен", каза регионалният министър.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (23%, 99 Гласове)
 • Веселин Кирев (14%, 61 Гласове)
 • Албена Белянова (63%, 278 Гласове)
Общо гласували: 438 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Иван Чакъров: Надяваме се след взетите мерки въздухът в Красна по......

Иван Чакъров отново е кандидат за кмет на район Красна поляна-Столична община. Зад гърба си има 4 мандата, което показва...

Прочети още keyboard_arrow_right