МОН: Не сме одобрявали "Да пробудиш драконче", ще бъде изтеглена

МОН: Не сме одобрявали "Да пробудиш драконче", ще бъде изтеглена

Снимка: Столица.bg

Инициативата "Разказвачът на приказки" е предложена от Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа"

Министерството на образованието и науката не одобрява и не е одобрявало включването на произведения в инициативата "Разказвачът на приказки", насърчаваща четенето сред ученици. Това посочиха от МОН по повод негативни реакции на родители срещу книгата "Да пробудиш драконче", предаде БНР.

Книгата е била представена пред ученици в 4-ти и 5-ти клас в Хасково от нейния автор Николай Теллалов. Майките посочват, че книгата има сексуално съдържание и цинични текстове и тя не е подходяща за подрастващите.

От МОН обясняват, че "Разказвачът на приказки" е подкрепена от тях принципно с писмо от 2020 г., в което е посочено изрично, че отговорността за подбора на автори и текстове е на организаторите на тази инициатива.

Инициативата им е предложена от Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" и тя е била подкрепена като изпълнение на приетата от Министерския съвет Национална стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността

Организаторите обаче не са търсили подкрепа от МОН, нито са представяли списък с избрани автори и произведения, които възнамеряват да четат в училища, както е станало през учебната 2021-2022 г.

След проведен разговор с организаторите на "Разказвачът на приказки" книгата на Николай Теллалов ще бъде изтеглена от инициативата, съобщават от просветното министерство.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Обновяват сгради на БАН в София с 9 млн лева от Механизма за възс......

Българската академия на науките ще получи първите над 9 млн. лв. за повишаване на енергийната ефективност на три научни ...

Прочети още keyboard_arrow_right