МОН плаща по 4 лв. на ден на 70-годишни ромки от Филиповци да се учат

photo_library
 • Ромската махала във Филиповци

  Снимка: DW

 • Ромската махала във Филиповци

  Снимка: DW

 • Ромската махала във Филиповци

  Снимка: DW

МОН обучава на четмо и писмо роми от столичния квартал Филиповци. На ден им плаща по 4 лв., защото ходят на училище. Възрастта на учениците е от 19 до 75 години. Това показва филм на  dw.com., в който се разказва за живота в ромската махала. Видеорепортажът е на Иван кулеков.

Кварталът е построен за 400 души, сега са над 5000. Питейната вода се смесва с канализационната. Преди няколко дни имахме хепатит, оттук нататък канализационна мрежа няма, разказва Мирослав Колев жител на квартала. Той обяснява, че хората категорично искали водомери, за да си плащат водата. Това обаче няма как да стане тъй като повечето постройки в махалата са незаконни.

"Искаме да живеем нормално в тази държава, ние сме неделима част от българския народ", твърди Мирослав. Над 80% от живеещите там са станали протестанти и църквата ги обединявала. На събиранията пеят Бог да пази България, а пастор е Димитър.

"Преди да повярваме бяхме в мюсюлманската религия, не знаехме къде да отидем. Правехме и православно погребение и после викахме ходжи. Наричат ни секта, но не сме. Да направим хората вярващи и по-добри. Посещаваме болни и вдовици", разказва пасторът.

Във Филиповци има курсове за обучение на местните, които са неграмотни. То е във вид на курсове по оперативна програма.

48-годишната Траянка Шишманова ходи на курсове от 1 до 4 клас. На 17 години имала дете на 2 години и половина, разказва тя. "От самото начало исках да уча, но нямах такава възможност. Като започнах работа в една от банките, казах на служителките, ако случайно бъркам в говоренето на български, поправете ме, аз няма да се сърдя. Имам българска кръв в себе си - това е моята майка", признава Траянка.

"Идвам да уча, да чета и пиша. Едно по едно не знаехме колко е, ама сега се научихме. Най-важно е по английски", доволна е Траянка Антова на 43 години.

"Речниково и граматично значение на думата", сричайки прочита пред камерата на DW 51-годишната ученичка Цветанка Иванова.

Тези, които издържат изпитите за 7 клас получават диплома за основно образование. Учат български език и литература, математика, Човекът и природата, История и цивилизации, Георгарфия и икономика, английски език и др. предмети задължителни за седмокласниците в България.

Сред учениците е и 75-годишната Рада Богданова. "Идвам за диплома", отсича тя. В момента работела и от службата й искат документ. Компанията в клас се допълва и от 72-годишната Ася Ангелова.

МОН подкрепя "учениците" финансово и им дава по 4 лв. на ден, признават те. Това ни е добре сега, че ще взимаме преди Коледа пари, усмихва се изрусена ромка, накичена със златни бижута.

Редактор: Александра Никова

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли проекта за ПУП на Борисовата градина?
 • Да, спира строителството и запазва зеленината (5%, 47 Гласове)
 • Не, ще има много паркинги (1%, 13 Гласове)
 • Да, да се премахне Мамунарника, Веселото село и Капитолия (2%, 16 Гласове)
 • Да се строи нов стадион на ЦСКА в сегашните граници (90%, 897 Гласове)
 • Да заработи къпалнята "Мария Луиза" и Летния театър (2%, 20 Гласове)
Общо гласували: 993 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Няма отровни змии в градинките и парковете в София...

Няма информация за увеличение на популацията на змии в столицата. Не са открити и отровни влечуги. Това съобщи херпетоло...

Прочети още keyboard_arrow_right