На SHARE Sofia 2019 показаха как да се върне рибата в Перловската река

Архитектурен форум SHARE Sofia 2019

Снимка: Столица.bg

Може ли Перловската река от бетонен канал да се превърне в истинска река? Оказва се, че не е невъзможно, а отговорът бе даден днес на третото издание на Международния архитектурен форум SHARE Sofia 2019, който се проведе в НДК. Впечатляваща беше презентацията на специалния гост Карол Рос Бърни от САЩ, каза пред Столица.bg председателят на Камарата на архитектите в България (КАБ) арх. Борислав Игнатов.

На форума са обсъждани и дискутирани тенденциите и новостите в архитектурата. Представителите от над 10 държави са споделили опита си и общото впечатление е, че съвременната архитектура е насочена към човека, а не към автомобилите и индустрията. 

Американката Карол Рос Бърни е представила своя проект за възстановяване на речното корито на река, която минава през центъра на Чикаго, също като Перловската река. За разлика от столичната, която отдавна прилича на бетонен канал и събира мръсотии, тази в САЩ отново е пълноводна, има риба и риболовци.

Голямото замърсяване е преодоляно и с неголеми инвестиции реката е превърната в уникален градски парк. В реализирания проект има хотел за риби. Във водоема са поставени малки клетки с храна и места, в които рибите могат да се крият и да спят. След почти 100 години има много положителни резултати за връщането на рибите във водния поток, а дори и на риболовците, коментира арх. Игнатов.

Друга презентация на SHARE Sofia 2019 показа социална сграда за възрастни хора в Холандия. Мястото е просторно със зеленина, максимална достъпност и създава уют за обитателите. 

  

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Княжево излиза на протест срещу разширението на "Цар Борис III"...

Жителите на столичния квартал Княжево, район Витоша излизат на протест. В сряда на 8 юли от 18:30 часа те ще изразят нед...

Прочети още keyboard_arrow_right