Над 35 доброволци събраха 135 кг отпадъци от Дендрариума и Копитото на Витоша

Над 35 доброволци събраха 135 кг отпадъци от Дендрариума и Копитото на Вито

Снимка: #ПромениКартинката

Информационната кампания на #ПромениКартинката стартира пътуваща изложба, посветена на проблема с неправилно изхвърлените цигарени фасове

Доброволци събраха и почистиха от боклуци Дендрариума и Копитото на Витоша. В акция #ПромениКартинката участваха над 35 доброволци, които изхвърлиха 135 кг отпадъци, изхвърляни от гражданите в тези знакови за София места.

Копитото и Дендрариума са любими места за спорт, разходки и романтични срещи на софиянци, но често те са замърсени от различни отпадъци - неправилно изхвърлени цигарени фасове, мокри кърпички и всякакви други боклуци.

Тази събота двете емблематични локации бяха почистени от над 35 доброволци като част от доброволческата акция на #ПромениКартинката. Информационната кампания на Филип Морис България, която стартира през лятото на миналата година, цели да информира обществото за мащаба на глобалния проблем с неправилно изхвърлените цигарени фасове и по този начин да предизвика отговорно потребителско поведение.

„Акцията на #ПромениКартинката на Витоша отново потвърди нагледно проучванията ни, които показват, че цигарените фасове са един от най-често срещаните замърсители на околната среда, коментират организаторите на кампанията.

"Важно е всеки потребител да знае, че цигарените фасове са направени от целулозен ацетат, което е вид биопластмаса, направена от дървесна маса. Фасовете не се разграждат след първия дъжд, а процесът може да отнеме до петнайсет години в зависимост от външните условия", разказва Диляна Якова, мениджър в цигарената компания.

"Затова с нашата кампания #ПромениКартинката целим да променим нагласите и отношението на хората към този проблем, за да се справим с него. Надяваме се всички акции и послания на #ПромениКартинката да бъдат припознати от все повече хора и да успеем да постигнем реална промяна", допълва тя.

В момента във витошкия Дендрариум могат да се видят около 145 растителни вида на площ от 1400 дка, сред които типични дървесни, храстови и тревни представители на българската флора и видове, внесени от различни точки на света. „Копитото“ пък е друга емблематична местност на Витоша, известна с мястото под Княжевския лифт, откъдето се разкрива красива гледка над столицата. За съжаление много от посетителите на тези две любими локации изхвърлят неправилно там стотици фасове, бутилки и всякакви други отпадъци.

Кампанията продължава да информира обществото за мащаба на глобалния проблем с пътуващата изложба на #ПромениКартинката. Нейният маршрут започна от арт квартала на Варна „Таляна“ през юни тази година и този месец продължава през Добрич – пред Концертната зала, а след това с изложби на емблематични локации в градовете Велико Търново и Стара Загора. Провокативни визии и послания, които разкриват цифрите и фактите около глобалния проблем, целят да докоснат еко-съзнанието на хората и да променят потребителските навици, а оттам и видимо да намалим замърсяването с неправилно изхвърлени фасове в околната среда.

Информационната кампания #ПромениКаритинката цели да провокира общественото внимание. Посланици на кампанията са популярни личности, които се отличават със своята силна гражданска позиция – Ива Екимова, Ники Кънчев, Гери Турийска, момчетата от група Остава, Анна Цолова. Използвайки изкуството като инструмент за въздействаща комуникация, #ПромениКартинката обедини сили и с НАТФИЗ за проект, в който 7 екипа от студенти 2-и курс създадоха видеа, пречупвайки през креативния си поглед глобалния проблем, който засяга всеки от нас. Артистичният подход намери своето отражение и в серията от активности под надслов #ПромениКартинката в твоя арт квартал.

#ПромениКартинката стартира през лятото на 2021 г. Тогава, на 40 плажа по българското Черноморие, бяха поставени въздействащи визии, а през есента бяха организирани доброволчески акции по почистване в Пловдив, Благоевград, Варна, Бургас и Русе. По време на почистванията близо 180 доброволци, над 50 служители на компанията, партньори и поддръжници от местните общини и представители на медиите събраха общо 620 кг фасове и други отпадъци.

През изминалата година кампанията организира едномесечна изложба с информационни пана в Градската градина в Пловдив, а веднага след това изложбата се пренесе и в София в градинката на НДК. През пролетта на тази година атрактивните и обновени визии привлякоха вниманието и на минувачите пред Народен театър „Иван Вазов“.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (14%, 193 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (84%, 1155 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 31 Гласове)
Общо гласували: 1379 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Как ще се кандидатство по програмата за енергийно обновяване на ж......

Многофамилни жилищни сгради, които се управляват по реда на Закона за управление на етажната собственост, ще могат да ка...

Прочети още keyboard_arrow_right