Намаляват спирките на влаковете София-Бургас и София-Варна за 2021 г.

Намаляват спирките на влаковете София-Бургас и София-Варна за 2021 г.

Снимка: Столица.bg

БДЖ намалява броя на спиранията на т. нар. магистрални влакове, движещите се основно по направленията София-Варна-София и София-Бургас-София, за да се стига по-бързо. Промените са направени в последния вариант на График за движение на влаковете за 2021 г., съобщиха от БДЖ.

Целта е да се намали времето за пътуване на основните бързи влакове и разстоянията между София и Бургас да се изминава за не повече от 6 часа, а между София и Варна за 7 часа. За по-малко пък ще се стига от София до Стара Загора, а София - Благоевград за 2 часа. 

Промените са направени на базата на постъпили предложения. От публикуването на първоначалния проект през юни и на актуализирания му вариант през септември са направени общо 139 предложения от граждани, областни и общински администрации.

Удовлетворени са 64 желания, които са добре аргументирани в полза на обществения интерес и са технологично изпълними. Останалите 75 предложения не са изпълними поради технологична невъзможност, неефективност и слаба населеност на влаковете, като някои от предложенията са изпълнени частично, обясняват от БДЖ.

Основните промени в Графика за движение на влаковете за 2021 г. са свързани с намаляване на времето за пътуване на основни бързи влакове, увеличаване броя на бързите влакове в някои направления и подобряване на връзките с възможност за пътуване в различни региони на страната. Предвидено е движението на 560 влака средно на ден, което ще увеличи обема на превозите с над 1 млн. км.

Предвидено е удължаване на маршрута на бързите влакове „Янтра” Горна Оряховица-София-Горна Оряховица до Пловдив и възстановяване на нощните влакове между Русе и Димитровград, с което значително ще се подобри връзката между Северна и Южна България. Ще бъдат удължени маршрутите на бързите влакове Плевен-Варна-Плевен, които ще пътуват директно от Враца до Варна и обратно. Ще бъде осигурена и още една възможност за пътуване между Враца и Варна чрез създаване на удобна връзка с нощния влак София-Варна.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Протест на ресторантьорите блокира центъра на София...

Протест на ресторантьорите затвори центъра на София. Движението по бул. „Цар Освободител“и бул. „Княз ...

Прочети още keyboard_arrow_right