НДК запазва дейността си, но в намален състав

НДК

Снимка: Столица.bg Зорница Митин

НДК ще направи вътрешно преструктуриране и оптимизация на процесите с цел да се съхрани дейността дори и в по-ограничен мащаб по време на кризата с коронавируса, се казва в прессъобщение на институцията.

След пълното спиране на основните дейности на НДК на 8 март тази година и последвалите ограничения, свързани с епидемията с коронавируса, НДК отчита огромни загуби. За да намери спасително решение, екипът на НДК създаде откритото мултифункционално пространство в парка зад НДК - Платформа А6, на която посрещат намаления обем събития в летния период. Платформа А6 е чудесен проект, но не е в състояние да компенсира огромните загуби на НДК. В същото време е единственият шанс да функционират и да общуват с публиката за момента, като междувременно продължава търсенето на възможности и в тази безпрецедентна криза.

За да продължи съществуването си НДК, а културните пространства в него да продължат да функционират по начина, който ги познават и обичат зрителите, се налага цялостна реорганизация на структурата на дружеството, което включва промяна в редица процеси, вкл. редуциране на щатния състав на около 30% от всички звена в НДК, се казва в съобщението.

Театър Азарян, ДНК-пространство за съвременен танц и

пърформанс, Литературен клуб „Перото“, кино „Люмиер Лидл“, Киномания и Новогодишен музикален фестивал са важна част от културна среда в последните години. Тези пространства и фестивали ще продължат да съществуват и да се развиват, защото са натоварени с много смисъл, важно културно съдържание и са сериозен генератор на публика за култура и изкуства.

Решено е да се запазят ръководителите на отделите на Театър Азарян, ДНК- пространство за съвременен танц и пърформанс, както и ключови експерти, които осигуряват културното програмно съдържание на НДК, за да се продължи наложената творческата линия във всички културни пространства и проекти, като същевременно се направят и промени, съобразени с новите реалности. Техническото и логистично обезпечаване на Театър Азарян и ДНК ще се осъществяват от общите технически и организационни екипи на НДК.

Дейността на „Перото“, кино „Люмиер Лидл“ и Национален център за книгата също продължава, но при оптимизиран екип. Двата фестивала Киномания и Новогодишен музикален фестивал също остават с очакването да адаптират концепциите и програмите си към новите реалности.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще се сформира ли ново правителство?
 • Да, дясно-център (10%, 52 Гласове)
 • Да, голяма коалиция (18%, 95 Гласове)
 • Не, несъвместими са (16%, 85 Гласове)
 • Не, ще има нови избори (48%, 255 Гласове)
 • Не мога да преценя (8%, 45 Гласове)
Общо гласували: 532 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Монтират ново външно осветление на Народен театър „Иван Вазов“...

Ново външно осветление на Народен театър „Иван Вазов“ ще бъде монтирано по повод 100-годишнината от кончинат...

Прочети още keyboard_arrow_right