НДК запазва дейността си, но в намален състав

НДК

Снимка: Столица.bg Зорница Митин

НДК ще направи вътрешно преструктуриране и оптимизация на процесите с цел да се съхрани дейността дори и в по-ограничен мащаб по време на кризата с коронавируса, се казва в прессъобщение на институцията.

След пълното спиране на основните дейности на НДК на 8 март тази година и последвалите ограничения, свързани с епидемията с коронавируса, НДК отчита огромни загуби. За да намери спасително решение, екипът на НДК създаде откритото мултифункционално пространство в парка зад НДК - Платформа А6, на която посрещат намаления обем събития в летния период. Платформа А6 е чудесен проект, но не е в състояние да компенсира огромните загуби на НДК. В същото време е единственият шанс да функционират и да общуват с публиката за момента, като междувременно продължава търсенето на възможности и в тази безпрецедентна криза.

За да продължи съществуването си НДК, а културните пространства в него да продължат да функционират по начина, който ги познават и обичат зрителите, се налага цялостна реорганизация на структурата на дружеството, което включва промяна в редица процеси, вкл. редуциране на щатния състав на около 30% от всички звена в НДК, се казва в съобщението.

Театър Азарян, ДНК-пространство за съвременен танц и

пърформанс, Литературен клуб „Перото“, кино „Люмиер Лидл“, Киномания и Новогодишен музикален фестивал са важна част от културна среда в последните години. Тези пространства и фестивали ще продължат да съществуват и да се развиват, защото са натоварени с много смисъл, важно културно съдържание и са сериозен генератор на публика за култура и изкуства.

Решено е да се запазят ръководителите на отделите на Театър Азарян, ДНК- пространство за съвременен танц и пърформанс, както и ключови експерти, които осигуряват културното програмно съдържание на НДК, за да се продължи наложената творческата линия във всички културни пространства и проекти, като същевременно се направят и промени, съобразени с новите реалности. Техническото и логистично обезпечаване на Театър Азарян и ДНК ще се осъществяват от общите технически и организационни екипи на НДК.

Дейността на „Перото“, кино „Люмиер Лидл“ и Национален център за книгата също продължава, но при оптимизиран екип. Двата фестивала Киномания и Новогодишен музикален фестивал също остават с очакването да адаптират концепциите и програмите си към новите реалности.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще пуснете ли детето/децата си на детска градина?
 • Да, веднага. (34%, 55 Гласове)
 • Да, но когато видя как се спазват мерките. (14%, 23 Гласове)
 • Не, още има Covid-19 (23%, 37 Гласове)
 • Не, имам възможност да работя от вкъщи. (15%, 25 Гласове)
 • Нямам дете/деца (14%, 23 Гласове)
Общо гласували: 163 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

За юли: 101 кучета от общинските приюти са намерили нов дом...

За изминалия вече месец юли 101 кучета, които са в приютите на  „Екоравновесие“, са намерили нови стопа...

Прочети още keyboard_arrow_right