Нов проект за Околовръстното към АМ Струма, сегашният свършвал на кръговото за Банкя

Нов проект за Околовръстното към АМ Струма, сегашният свършвал на кръговото

Снимка: МРРБ

В Горна Баня ще се изгради нова и съвременна детска болница, с хеликоптерна площадка, с добра комуникация, без компромиси, обеща служебният министър на МРРБ

Нова разработка на проект ще се прави за вазширението на Околовръстното- след бул. "Цар Борис III" към АМ "Струма, защото сегашният проект завършва в кръговото за Банкя. Това каза служебният регионален министър арх. Шишков пред Дарик радио.

За тези, които създадоха строителен хаос, е много удобно фирмите да са виновни, коментира ситуацията министърът.

"Заварихме абсурдното решение на Столична община югозападната дъга на Софийския околовръстен път, между бул. „Цар Борис III“ и АМ „Струма“ да се влива в кръговото за Банкя. Всеки може да си представи какво ще се случи, ако трафикът от скоростното трасе не излиза директно на магистралата, а се влива в кръстовище, което е дори с обратен наклон", каза арх. Шишков.

Той посочи, че проектът е цялостно забавен поради неправилно започната процедура.

"Това е национален обект, който трябва да се изпълни в партньорство между държавата и Столична община, но общината преди 3-4 години е започнала сама процедурите по одобряване на подробен устройствен план. Не знам дали е въпрос на страшен ентусиазъм или на незнание, но държавата ще се намеси, защото местната администрация няма да се справи", коментира служебният министър.

Продължението на Южна дъга на София е с естакада над Цар Борис III и кръгово на ул. Боряна (ВИДЕО)

Вече е възложил на Агенция „Пътна инфраструктура“ да направи нова разработка за трасето, защото е недопустимо да има градски ринг, който да влиза в кръгово движение.

"Ще се опитаме да стартираме този проект, имаме известен напредък с участъка между бул. “България“ и бул. „Цар Борис III”, където с малки корекции процедурите ще приключат сравнително бързо", допълни той.

Според него до момента са изградени само лесните участъци от Южната дъга – на околовръстното между АМ „Тракия“ и кв. „Горубляне“, но не е правено нищо за трудната част, която сега трябва да се направи.

Сдружение "За Княжево" против проекта за тунел на "Цар Борис III"

Загубиха се 3-4 години в правно необосновано проектиране, коментира той  допълва и определя София като задръстен град в транспортно отношение. "Защото не са проектирани и изградени пътните рингове, заложени в градоустройствения план", твърди арх. Шишков.

Той даде пример със строителството на бул. „Тодор Каблешков“, който за последните години се строи бавно и то само в частта между „бул. „България“ и „Черни връх“, което обаче не означава цялостно завършване на ринга и ще реши само частични проблеми.

Скъсяват тунела на проекта за реконструкция на Цар Борис III с Околовръстното

"Ремонтът на жълтите павета и улици в центъра на София, част от проекта по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., трябва да завърши в мандата на сегашния кмет и политическата сила, която управлява столицата. Ангажиментът трябва да е техен, защото ако проблемът остане за следващия мандат, има опасност София да катастрофира като визия, ремонтно и финансово. Ето защо ще помогнем на общината, така както помогнахме за завършването на интерконектора с Гърция", коментира още служебният министър, който е и бивш главен архитект на столичния район Триадица.

Според него, проблемът с ремонтите е комплексен, но ключово е заданието, което е дадено на строителите.

"Надявам се в понеделник да имаме документацията, защото въпреки уговорката с кмета, до петък не получихме нищо, за да помогнем на София, защото тя не заслужава да загуби парите от ЕС", надява се арх. Шишков.

Според него има сериозен риск и всички нередности при строежа да останат за сметка на бюджета на София.

"Очаквам от Общината да си поискат парите за извършеното строителство на ул. “Граф Игнатиев” и “Солунска” в столицата, за което ги призовавам. Защото те трябва да бъдат проверени преди да е изтекла гаранцията, която е до декември 2022 г. Впрегнали сме се да помагаме, защото София ми е на сърце, това е градът, в който съм роден", заяви служебният министър на МРРБ.

Той увери, че на терена в кв. „Горна Баня“ ще се изгради нова и съвременна детска болница, с хеликоптерна площадка, с добра комуникация, без компромиси.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кое е събитието на 2022г. в София?
 • Ремонтът на жълтите павета (18%, 110 Гласове)
 • Новата билетна система на София (29%, 173 Гласове)
 • Въвеждането на нискоемисионните зони (20%, 122 Гласове)
 • Откриването на най-големия леден парк на Балканите (6%, 36 Гласове)
 • Ремонтът на бул. "Цар Борис" (6%, 35 Гласове)
 • Разширението на метрото към Левски Г (11%, 64 Гласове)
 • Удължаването на концесията на Софийска вода (1%, 4 Гласове)
 • Дълговете на Топлофикация София (0%, 1 Гласове)
 • Разширението на Ломско шосе (2%, 11 Гласове)
 • Фестивал на светлините LUNAR (3%, 20 Гласове)
 • Минералната баня в Банкя отвори врати (3%, 20 Гласове)
Общо гласували: 596 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Честито! Баба Мария от район Надежда отпразнува 100-годишен юбиле......

Още един столетник в София отпразнува своя юбилей, съобщават от столичния район „Надежда“. Рожденичката се к...

Прочети още keyboard_arrow_right