Нови екостикери оскъпяват ГТП на автомобилите в София

Нови екостикери оскъпяват ГТП на автомобилите в София

Снимка: Столица.bg

В момента цените в столицата са между 40 и 60 лв.

Нови стикери ще се поставят на автомобилите при Годишен технически преглед (ГТП) от 12 юли т. г. в София и страната.  Те ще показват техническото състояние на автомобилите и екологичната група.

Оскъпяването на прегледа е заради новите стикери, в които ще има вграден чип и ще показват коя екогрупа е автомобила според замърсяването с газове. Това обясни директорът на "Автомобилна администрация" Бойко Рановски пред радио София. Новите стикери се отнасят за автомобили до 3,5 тона.

Както е известно в София и други големи градове в страната има проблем със замърсяването на въздуха. В столицата най-големия замърсител е битовото отоплението с печки на дърва  ивъглища. Вторият фактор е автомобилния трафик. Преди 3 години от Столична община закупиха газанализатори и бяха предоставени на "Пътна полиция"-СДВР.

Именно заради замърсяването от Московска 33, според екологичната категория на автомобила, биха могли да ограничават движението в определени зони на София. Екокатегориите за автомобилите до 3,5 т са 5, последната са електромобили и хибриди, които най-малко замърсяват въздуха. Наредбата за новия регламент е публикувана още през септември 2020 година.

Екокатегорията на автомобила ще се определя при ГТП, в зависимост от отделяните по време на прегледа емисии. На дизеловитте се измерва димността и фактор се бъде годината на производство или еконормата на МПС. При монтирана газова уредба се проверява и тя.

Очакванията са новият стикер да оскъпи от 5 до 10 лв. ГТП. В момента в столицата прегледът е от 40 до 50 лв. за такъв тип автомобили. Скъпичко е в Дружба 1 до общината, където цената е 50 лв. На 500 м от там под моста за летище София, в голям лъскав център е 45 лв. А в кв. Мотописта ГТП струва 40 лв. Така че, който ще минава ГТП в София предварително да провери цените.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Монтират ново външно осветление на Народен театър „Иван Вазов“...

Ново външно осветление на Народен театър „Иван Вазов“ ще бъде монтирано по повод 100-годишнината от кончинат...

Прочети още keyboard_arrow_right