НВИМ с уеб платформа за непознатата история на София

НВИМ с уеб платформа за непознатата история на София

Снимка: Столица.bg

Стартира уеб порталът „София във фокуса на военната история”

От днес стартира уеб порталът „София във фокуса на военната история 1878 – 1944 г.“ (sofia.militarymuseum.bg). Създаден от екип на Националния военноисторически музей по проект, осъществен с подкрепата на Столична община, той представя непознатата история на познатите места в града, като разкрива скритото зад съвременния облик на столицата минало, съобщиха от музея.

Платформата може да се използва както от домашния персонален компютър, така и в динамичните градски пространства с мобилно устройство. Тя включва три панела – тематични градски маршрути; персонализирани пътеводители за мобилни устройства в музея; адаптирани за детска аудитория съдържания, обогатени с добавена реалност и игрови елементи.  

Тематични градски маршрути

Разходката из София вече е много по-обогатяваща и интересна. Предназначени както за гостите на столицата, така и за местните жители, тематичните маршрути показват как сблъсъкът с войните променя облика на града, каква е ролята му в събития, случили се на десетки и стотици километри, какво от неговата архитектура е съхранено до днес.

Дигитален пътеводител

Всеки посетител на Националния военноисторически музей вече има свой персонален онлайн екскурзовод. С него скритите тайни в експозициите на музея оживяват и правят историческия разказ още по-пълнокръвен. Дигиталният пътеводител допълва тематичните маршрути и разказва за ролята на София във войните, а  чрез елементи с добавена реалност някои от музейните експонати се възраждат за нов живот.

За децата

И в този свой проект НВИМ обръща специално внимание на подрастващата публика, като обогатява възможностите за предизвикване на интерес към миналото. Със специално създадени детски приказки, илюстрации и интерактивни игри историята се превръща в забавно пътуване назад във времето.

Проектът „София във фокуса на военната история 1878 – 1944 г.“ е продукт на дългогодишно партньорство със Столична община и трайните търсения на екипа на НВИМ, осмисляйки цялата история, да постави фокуса и върху ролята на столицата.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (13%, 171 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (84%, 1075 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 27 Гласове)
Общо гласували: 1273 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Пуснаха под домашен арест погребалния агент, задържан за фиктивни......

Погребалният агент Георги Енев, който е обвинен за фиктивни кремации в София, беше пуснат под домашен арест, съобщава Но...

Прочети още keyboard_arrow_right