Отварят тв кулата на „Драган Цанков“ за посетители

 • Тв кулата на Драган Цанков

  Снимка: Петър Бонев / Столица.bg

Телевизионната кула, намираща се на бул. „Драган Цанков“ ще бъде отворена за столичани и гостите на града. Тя предлага гледка към столицата от 106 метра височина. Съоръжението се намира на булевардите "Драган Цанков" и "Пейо Яворов", като е открито през далечната 1959 г., и има 14 етажа. Телевизионната кула е частна собственост и засега отварянето ѝ е желание на проектантите. А пускането на посетители не зависи от Столична община.

Това предвижда новият финален план за Подробен устройствен план (ПУП) на Борисовата градина. Овен това според него в целият парк ще има забрана за разполагането на сергии, пазарски будки, бутки за хазартни игри, както и рекламни елементи и съоръжения. Няма да бъдат разрешени чадъри и тенти в различни цветове, те ще могат да бъдат само в бежово, охра, бяло и зелено, и в тон с околната среда.

Според плана се предвижда гара "Пионер" да стане чисто нов спортен център, където ще бъде преместена базата на "Спортна София". Проектът е изготвен от екип начело с проф. арх. Атанас Ковачев. Той вече е даден на направление "Архитектура и градоустройство" на Столичната община, а също и на трите районни администрации, намиращи се на територия на паркът - "Средец", "Лозенец" и "Изгрев". Очаква се той да мине за обществено обсъждане през юни или веднага след като бъде представен на гражданите от трите района. Забранено ще бъде строителството около националния стадион и стадион "Българска армия". Там ще се допуска само модернизация.

Сериозна дискусия докара плана за бъдещето на стадион "Юнак", като в крайна сметка той ще бъде ремонтиран и ще бъде възстановен в оригиналния си вид. Вместо конната база в парка ще има нови игрища на "Спортна София", като за тях се планира паркова композиция. Вместо познатата автокъща ще бъде изграден модерен подземен паркинг. Друго ключово място около езерото "Ариана", ще бъде почистено от обекти като там ще остане само едно заведение.

Изключително интересна е и идеята да се улеснят пешеходците в района при метростанция "Стадион "Васил Левски", като се построи пешеходен подлез под бул. "Драган Цанков" в посока техникума по строителство. Някои от обектите в парка пък ще бъдат преместени на други места. Целта е мястото да се изчисти от излишните елементи и да бъде още по-приятно за отдих.

Редактор: Дилян Янакиев

Времето в София

Въздухът в София

Този месец Ви питаме

Може ли София да се увеличи с още 1 млн. души?
 • Да (21%, 4 Гласове)
 • Не (63%, 12 Гласове)
 • Не мога да преценя (16%, 3 Гласове)
Общо гласували: 19 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

comment 0
visibility 59
Награда за кметът на Възраждане

Савина Савова бе удостоена с награда от Зонта клуб „Света София“ (СНИМКИ)

Кметът на район Район "Възраждане" Савина Савова бе удостоена с награда за ръководител на най-активния столичен район, с отношение към бъдещето на нашите деца, настоящето на всички и равноправието между половете. Почетният плакет и бе връчен от Росина Тодорова президент на „Света София“ 2018-2020. Савова благодари за наградата, която е признание за нейната съвместна работа с членовете и приятелите на Зонта клуб „Света София. Тя обеща да продължи да работи срещу насилието над жени и деца, за създаване на възможности на жените да се реализират пълноценно, а на децата да имат щастливо детство. Припомнено бе и събитието на общината „Цветя срещу насилието“, по време на която бяха засадени 200 жълти рози, символи на Зонта в парк „Възраждане“. Гости на събитието бяха членове на Зонта от България и Румъния, представители на Ротари и други сродни неправителствени организации и др. Прочети още...

comment 0
visibility 415
Топлофикация София

Спешни ремонти оставят без топла вода „Лагера“, „Хиподрума“ и „Стрелбище“

Спешни ремонтни дейности и обследване на топлопреносната мрежа ще оставят без топла вода доста столичани в периода от 27 до 31 май, съобщават от "Топлофикация"- София.  Засегнатият район обхваща: - част от ж.к. „Лагера“ между ул. „Плиска“, ул. „Хризантема“, ул. „Житница“, бул. „Цар Борис III“ и ул. „Христо Матов“; - част от кв. „Хиподрума“ между ул. „Лерин“, ул. „Кюстендил“, ул. „Видлич“ и бул. „Цар Борис III “; - част от кв. „Красно село“ между ул. „Хайдушка гора“, ул. „Дойран“ и ул. „Кюстендил“; - ж.к. „Бели брези“ между ул. „Смърч“, ул. „Битоля“, бул. „Гоце Делчев“, бул. „България“, ул. „Кюстендил“ и ул. „Дойран“; - част от ж.к „Стрелбище“ между бул. „Гоце Делчев“,ул. „Твърдишки проход“,ул. „Нишава“, ул. „Руен“, ул. „Добри Христов“, ул. „Дедеагач“, ул. „Нишава“ и бул. „България“. Списъкът със засегнатите сгради вече е публикуван на сайта на "Топлофикация". От там поднасят извинение на потърпевшите клиенти за неудобството от липсата на топла вода. Прочети още...

Реклама

Виж също

close

ЦИК: Избирателната активност в област София е 7,56%...

Избирателната активност към 10 часа в София- област е 7,56 %, съобщи говорителят на ЦИК Александър Андреев. За град Софи...

Прочети още keyboard_arrow_right