Пациенти избраха да се лекуват в София вместо в Обединеното кралство

Пациенти избраха да се лекуват в София вместо в Обединеното кралство

Снимка: Столица.bg

Двама от Лондон бяха оперирани в "Св. Иван Рилски". Според тях пандемията от коронавирус е внесла допълнителен смут в здравната система на Острова, която и без това била мудна

Българи живеещи в Англия предпочитата да се лекуват в София. Вече се очертава като тенденция пристигането на сънародници от Острова и постъпването им болници в столицата, а причината е пандемията от COVID-19.

Засега те предпочитат столичната УМБАЛ "Св. Иван Рилски". Англичани и етнически българи, които живеят в Обединеното кралство, идват да се лекуват, като само на седмица двама пациенти със сериозни неврологични заболявания са потърсили помощ в "Св. Иван Рилски".

Първи за лечение постъпва 56-годишният англичанин Уилям. Мъжът е предприемач, който дели времето си между Англия и България. Проблемите му започнали преди почти година със силно главоболие. На Острова обаче го лекували с парацетамол, а диагноза така и не му е поставена.

Лекарите там преценили, че не му е необходимо образно изследване. След почти година ходене по мъките и по съвет на своите български приятели, той решил да потърси медицинска помощ у нас. Веднага е консултиран с невролог, който го насочва към изследване на ЯМР с контрастно вещество. И диагнозата не закъснява: злокачествен тумор на мозъка.

В рамките на дни се организира провеждане на оперативно лечение, което е осъществено в понеделник на 5 октомври 2020 г., разказаха от университетската болница "Св. Иван Рилски".

„Интервенцията премина успешно и на 7 октомври 2020 г. го изписахме в много добро общо състояние“, разказва лекуващият му неврохирург д-р Емануил Найденов. Предстои радио и химиотерапия, която англичанинът е решен също да проведе в България. Той споделил с д-р Найденов, че заради пандемията от коронавирус, в здравната система на Острова, която, според него и без това била бавна, цари пълен хаос.

Втората пациентка, предпочела да се лекува у нас, е 74-годишната българка М.В.Т, която от години живее в Англия и там работи като детегледачка. Жената е с дългогодишни оплаквания от болки в кръста и краката. Напоследък обаче симптомите толкова се влошили, че стигнала до инвалидизация.

След като така и не успяла да се запише за образно изследване в Обединеното кралство, решава да потърси помощ в родината си. По съвет на лекар-невролог осъществява магнитен резонанс на гръбначен стълб. Окончателната диагноза е поставена след консултация с неврохирург: дегенеративна лумбална стеноза.

„Заболяването е напълно добкокачествено и лечимо, но ако не се вземат мерки навреме води до трайна инвалидизация“, разказва д-р Найденов, който, по ирония на съдбата, е лекуващ лекар и на тази пациентка. Следва назначаване на дата за операция, която е направена преди два дни в Клиниката по неврохирургия. Към момента жената е на крака и ходи без болки и помощно средство. В неделя ще пътува обратно към Англия, за да продължи работата си.

И двамата пациенти са категорични, че пандемията е внесла допълнителен смут в системата на здравеопазване в Англия, който се отразява твърде негативно върху адекватната диагностика и лечение на хора с подобни на техните заболявания. Те са впечатлени от скороста на поставяне на точната диагноза и възможностите за адекватно лечение в България.

„Да, системата на здравеопазване в България има своите предизвикателства, да не кажа проблеми, някои от които са мого сериозни. Безспорен факт обаче е, че тя е в състояние да предостави бърза и качествена медицинска помощ и то в условията на структурен и финансов недоимък. От редовия медицински персонал в системата и от ползващите нейните услуги зависи да поискаме тя да се промени и развива към добро, всички заедно. Екипната работа на работещите в Клиниката по неврохирургия при УМБАЛ „Св. Ив. Рилски" е в основата на добрите резултати, които получаваме, за което благодаря на всички мои колеги", убеден е, д-р Еменуил Найденов, неврохирургът, извършил уникалната операция, с която изправи на крака мъж с мозъчен тумор над 1 кг.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Как смятате, че трябва да е таксуването след въвеждането на новата тикет-система в София?
 • На разстояние (37%, 81 Гласове)
 • На време (17%, 37 Гласове)
 • И двете (разстояние и време) (19%, 41 Гласове)
 • Сега си е добре, да остане фиксирана цената (25%, 56 Гласове)
 • Не мога да преценя (3%, 6 Гласове)
Общо гласували: 221 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

УНСС в София и Хасково затвори, студентите продължават онлайн...

Един от най-големите ВУЗ-ове в страната - Университетът за национално и световно стопанство (УНСС) затвори сградата, а с...

Прочети още keyboard_arrow_right