Пенсиите се увеличават в София и страната от Коледа

Пенсиите се увеличават в София и страната от Коледа

Снимка: Столица.bg

От 25 декември минималният размер на пенсията се увеличава

От 25 декември минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст се увеличава от 300 на 370 лева, а максималният ѝ размер се повишава от 1440 на 1500 лева.

От същата дата тежестта на всяка година осигурителен стаж без превръщане ще се увеличи от 1,2 на 1,35 на сто. За да има равнопоставеност с по-високата тежест на осигурителния стаж ще бъдат преизчислени всички отпуснати преди 25 декември пенсии.

Промените са трайно регламентирани в Кодекса за социално осигуряване чрез направената актуализация в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 година, съобщиха от Министерството на труда и социалната политика.

От там припомниха, че решението за увеличаването на пенсиите е взето от 46-ото Народно събрание. Изплащането на увеличените размери на пенсиите през цялата 2022 година е гарантирано. Кодексът за социално осигуряване регламентира, че в случай, че бюджетът на държавното обществено осигуряване не бъде приет от Народното събрание до началото на бюджетната година, осигурителните приходи се събират и осигурителните разходи се извършват съобразно действащите нормативни актове. Това гарантира изплащането на всички пенсии и други социално осигурителни плащания в определените размери, независимо че бюджетът на държавното обществено осигуряване за съответната година не е приет. В този случай за издръжка на органите на Националния осигурителен институт се разходва месечно до една дванадесета част от разходите, предвидени в бюджета за предходната година.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

В София и в страната: РЗИ отново ще проверява за продажбата на ра......

Регионалните здравни инспекции незабавно да започнат проверки за въведената забрана за продажба и употреба на райски газ...

Прочети още keyboard_arrow_right