Петиция: Посолството на Украйна иска смяна на името на ул. "Драган Цанков" в София

Петиция: Посолството на Украйна иска смяна на името на ул. "Драган Цанков"

Снимка: Фейсбук

От чуждата мисия предлагат преименуване в Русе и Варна заради местоположението на сгради на Руското посолство и консулства

Да се сменят имената на столични улици искат от Украинското посолство в София. От чуждата мисия са пуснали петиция за преименуването на един от централните булеварди "Драган Цанков" и ул. "Никола Мирчев". 

"Днес, 29 март, жителите на България са призовани да подпишат петиция за преименуване на улици, на които се намират руското посолство и консулства в подкрепа на Украйна", призовават от мисията на официалната си страница във Фейсбук.

Аргументът на чуждото посолство е, че на бул. "Драган Цанков" се намира сградата на посолството на Руската федерация, а на "Никола Мирчев" е сградата на Руското консулство. Предложението е "Драган Цанков" да стане бул. "Украйна", а част от втората улица да бъде "Героите на Украйна". 

"Подкрепете Украйна, като промените адресите на руското посолство и консулства на улица „Украйна“. Като изискат директно от своята община и местните депутати преименуване на улицата", призовават във фейсбук.

Украинците имат претенци за преименуване и на улици в Русе и Варна, където са сградите на Руското консулство. В крайдунавския град ул. "Ниш" да стане "Героите на Украйна", а в черноморската столица ул. "Македония" да бъде "Украйна".

"Това би бил един символичен акт в подкрепа за украинския народ, който защитава своята независимост във войната, започната от Русия.
Кампанията на Ukrainе Street призовава целия свят да направи Украйна част от своите столици и те виждат тази инициатива като много мощен начин да се отговори на опитите на Русия ефективно да зачеркнат Украйна и украинската култура.
Проектът е насочен за създаване на глобална коалиция въз основа на работата, която вече е проведена в няколко държави", оясняват от посолството на Украйна в София.

Преименуването на улици става със санкцията на Столичен общински съвет. Процедурата изисква да бъде внесен доклад с предложение, да мине през Комисията по образование и култура и едва тогава да се гласува на сесия на СОС.

Кой е Драган Цанков?

Драган Киряков Цанков, с истинско име Димитър Гиков, е български политик, почетен член на Българското книжовно дружество. Той е трети министър-председател на България, изпълнявал тази длъжност от 7 април до 10 декември 1880 г., и седми министър-председател на България от 19 септември 1883 г. до 11 юли 1884 г.

Драган Цанков е народен представител в Учредителното, I Велико народно събрание (1879 г.) и в I (1879 г.), II (1880 – 1881 г.), IV (1884 – 1886 г.), X (1899 – 1900 г.), XI (1901 г.) и XII (1902 – 1903 г.) Обикновено народно събрание. Председател на XII Обикновено народно събрание в периода 22 април 1902 – 21 август 1903 г.

Кой е Никола Мирчев?

Никола Стоилов Мирчев е български художник – живописец, илюстратор и карикатурист. Сред известните му картини са „Април 1876“ (1966), „Румена войвода“ (1969), „От кога се зора зазорила“ (1969), „Дядо Ильо войвода“ (1971). 

Карикатурите му са на външнополитическа тематика и се отличават с експресивен рисунък, силна типизация на образите и сарказъм.  Негови творби са притежание на НХГ, СГХГ, галериите в Кюстендил, Търново, Шумен, Карлово, Плевен, както и на редица други държавни сбирки в страната и чужбина: Русия, Полша, Кипър и др.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (23%, 99 Гласове)
 • Веселин Кирев (14%, 61 Гласове)
 • Албена Белянова (63%, 278 Гласове)
Общо гласували: 438 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Новините в София: Най-важното за деня 29 септември 2023 г....

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин с акцентите от София на 29 септември. Започна предизборната камп...

Прочети още keyboard_arrow_right