По-високи сметки за парно през декември

Топлофикация София

Снимка: Топлофикация

По-високи сметки за парно през декември ще има заради ниските температури и увеличението на цената на топлинната енергия от октомври, предупредиха от „Топлофикация – София”.

Според изчисленията на метеоролозите от БАН средната температура в София отчетена до 26 декември е доста по-ниска в сравнение със същия период на миналата година. Сега тя е минус 0,3 градуса, тогава е била 2,7 градуса.

С 13.9 % повече консумация на топлинна енергия в сравнение с предходния декември отчели от дружеството при направения междинен отчет на общите топломери в абонатните станции преди празниците. 

По-високата тарифа на топлинната енергия, която от 1 октомври беше увеличена с 16% допълнително ще оскъпи сметките на софиянци.

Ето и някои съвети за намаляване на сметките от „Топлофикация – София”:

Не трябва да поддържате през целия сезон еднаква температура в цялото жилище, защото тогава не пестите енергия. 

Температурата в спалните през нощта може да бъде по-ниска.

Дори в жилището ви да работи само един радиатор той постоянно ще консумира големи количества енергия, за да поддържа зададената чрез термостатичния вентил температура в широкото пространство.

Ако сутрин всички излизат от дома, най-добре е вентилите да се оставят на 2.

Когато се налага по-дълго време да отсъствате от жилището, не затваряйте вентила докрай. Оставете го на делението звездичка (*). Така в помещението ще се поддържа минимална температура, без да се стигне до замръзване.

От Топлофикация предупреждават, че е добре пред радиаторите да няма завеси и масивни мебели. Те пречат на топлообмена в помещението и част от топлината отива към стената и навън. Това води до увеличение на консумацията на топлинна енергия.

Необходимо е цялата сграда да се топлоизолира, за да се постигнат значителни икономии.

Редактор: Боряна Благоева

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

???????

Виж също

close

Няма отровни змии в градинките и парковете в София...

Няма информация за увеличение на популацията на змии в столицата. Не са открити и отровни влечуги. Това съобщи херпетоло...

Прочети още keyboard_arrow_right