Покривът на Софийска техническа гимназия се срути, ще стане ли втори "Алабин" (СНИМКИ)

photo_library
 • Покривът на Софийска техническа гимназия се срути, ще стане ли втори "Алаби

  Снимка: Фейсбук

 • Покривът на Софийска техническа гимназия се срути, ще стане ли втори "Алаби

  Снимка: Фейсбук

 • Покривът на Софийска техническа гимназия се срути, ще стане ли втори "Алаби

  Снимка: Фейсбук

От преди година сградата е дадена на Специализираните прокуратура и съд

Покривът на Софийската техническа гимназия на централния бул. "Александър Стамболийски" се срути. Сградата е изключително опасна, но не се предприемат никакви мерки от собственика. 

От падналите през последния месец дъждове, покривната конструкция пропадна. Опасно е преминаването на граждани по тротоара. От район Възраждане са направили десетки предписания, но до момента няма резултат. 

От преди година сградата на някогашното елитно софийско училище, собственост на МОН, е прехвърлена на Специализираните прокуратура и съд.

За проблема с рухналия покрив сигнализираха граждани и в социалната мрежа. До момента от кметството на Възраждане редовно са предприемали обезопасителни мерки и са ограждали сградата, да не се преминава по тротоара покрай нея, тъй като отгоре падат парчета мазилка и може да наранят минаващи.

Ще се превърне ли сградата на Софийската техническа гимзназия на бул. "Александър Стамболийски" 82 във втори "Алабин", когато през септември 2006 рухна фасадна стена и уби Деница и Петрина, светла да е паметта им?

От ВСС са обявили обществена поръчка за 8 млн. лв. за ремонт на сградата, но до избора на изпълнител и подписване на договор може да се случи нова трагедия, притесняват се живеещи в района.

Сградата вече не е на МОН и има съдедебно дело за собствеността, но не знаем с кого. Питайте във ВАС кой е другият претендент за собственост, казаха от пресцентъра на МОН.

Сградата на Софийската техническа гимназия има историческа стойност. Това е най-старото училище за средно техническо образование на Балканския полуостров. Създадено е на 9 декември 1883 г. с указ на княз Александър I Батенберг – 5 години преди Софийския университет. Училището е закрито е на 10 август 2010 г. със заповед №РД-14-126 на министъра на образованието.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

УНСС в София и Хасково затвори, студентите продължават онлайн...

Един от най-големите ВУЗ-ове в страната - Университетът за национално и световно стопанство (УНСС) затвори сградата, а с...

Прочети още keyboard_arrow_right