Полиция и жандармерия пазят студентите за 8 декември

МВР за 8 декември

Снимка: МВР

Служители на СДВР са проверили общо 312 заведения, хижи и хотели, в които се очакват празнуващи

Засилено полицейско ще има около най-посещаваните за студентския празник - 8 декември, съобщиха от МВР. В заведенията в столицата няма да се допускат клиенти във видимо нетрезво състояние. В столицата най-сериозно ще е полицейското присъствие в Студентски град.

Полиция и жандармерия ще има край заведения в София и курорти в страната, където се празнува 8 декември. Създадена е необходимата организация за опазване на обществения ред и недопускане на инциденти в дните около 8 декември, категорични са от МВР.

Планираните мерки бяха оповестени на пресконференция от началника на отдел „Охранителна полиция“- ГДНП комисар Веселин Младенов, гл. инспектор Дамян Владинов от отдел „Пътна полиция“- ГДНП, инспектор Росен Белишки от отдел „Криминална полиция“- ГДНП и гл. инспектор Красимира Стоядинова от „Охранителна полиция“- СДВР.

Извършени са предварителни проверки на заведенията и срещи с техни представители, а също и с ангажираните от тях частни охранителни фирми. Уточнени са мерките иначините на взаимодействие, каза комисар Младенов от "Охранителна полиция". Те ще се прилагат и в ните преди и по време на празника.

Засилено ще бъде и полицейското присъствие по основните пътища и шосетата към големите зимни курорти, където се очаква да има най-много празнуващи, каза Дамян Владинов от Пътна полиция. И тази година ще се поведе специализирана полицейска операция с акцент недопускането на пътни инциденти.

Служители на СДВР са проверили общо 312 заведения, хижи и хотели, в които се очакват празнуващи, каза Красимира Стоядинова от Столичната дирекция на МВР. Предприета е организация и ще бъде засилена полицейското присъствие в районите около питейните и увеселителни заведения и на други обществени места, където се очакват празнуващи.

Росен Белишки от Криминална полиция призова празнуващите да бъдат внимателни и бдителни. Престъпленията, които се извършват покрай студентския празник са рядкост. Най-често се случват кражби на телефони и пари. Той призова празнуващите при необходимост да уведомят полицейските служители на телефон 112, като е добре да знаят името и адреса на обекта, в който се намират, за да могат полицейските служители да се отзоват максимално бързо.

Белишки отправи съвет студентите да не се оставят ценни вещи без надзор, да не напускат автомобилите си с работещи двигатели дори и за кратко време, да не се прекаляват с алкохола и да се отнасят отговорно преди да предприемат разходка нощем в зимните курорти.

За поредна година служителите на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” извършиха проверки за спазване на правилата и нормите за пожарна безопасност в обектите, в които ще се състоят празненствата. Пожарникарите са посетили повече от 630 от местата, в които се очаква да има струпване на хора - съсредоточени предимно в планинските и морски курорти, и в големите областни центрове. Обърнато е внимание на персонала, работниците и служителите, ангажирани с празника, за противопожарните мерки, които да бъдат предприети.

В над 120 от проверените обекти органите са констатирали отклонения от изискванията за пожарна безопасност. Най-честите пропуски са свързани с липса или неактуализирани инструкции за осигуряване на безопасността, неизправно аварийно евакуационно осветление, недостатъчен брой, необозначени или непроверени уреди за първоначално пожарогасене. Установени са и  необозначени на евакуационни изходи с аварийно евакуационно осветление, използване на помещения не по предназначение им, липса на монтирани брави тип „антипаник“ на крайните евакуационни изходи и др.

В хода на проверките са връчени писмени разпореждания, съставени са актове за установяване на административни нарушения.

Предстои служителите на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” да извършат контрол върху изпълнението на предписаните дейности. На най-натоварените места, където се очаква голяма струпване на хора, ще бъде осигурено и съответното дежурство от техника и пожарни екипи.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще се сформира ли ново правителство?
 • Да, дясно-център (9%, 53 Гласове)
 • Да, голяма коалиция (17%, 98 Гласове)
 • Не, несъвместими са (16%, 90 Гласове)
 • Не, ще има нови избори (50%, 286 Гласове)
 • Не мога да преценя (8%, 48 Гласове)
Общо гласували: 575 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

От 10 май в София и страната: 6 и 11 клас се връщат на чиновете...

Седмица по-рано от планираното- на 10 вместо на 17 май, в училище се връщат шестокласниците и единайсетокласниците. Спор...

Прочети още keyboard_arrow_right