Поставиха инфотабели в Люлин за сигнали при инцидент

Поставиха инфотабели в Люлин за сигнали при инцидент

Снимка: Столица.bg

Табели дще има във Витоша и Слатина, локациите са съгласувани със СДВР

В столичния Люлин от днес се монтират информационни табели, които ще упътват гражданите към кого да се обърнат при различни проблеми и инциденти в града, съобщиха от Сдружение Безопасни детски площадки. Те са предназначени при случаи на домашно насилие, онлайн тормоз и за изчезнали хора.

Такива ще се монтират и в районите Слатина и Витоша, за да помагат на гражданите да подават сигнали.

На табелите има и QR код за сваляне на информацията. Поставянето е по проект „Разбери как можеш" на Сдружение „Безопасни детски площадки", който се финансира по програма „Социални иновации" на Столична община, осъществен с подкрепата на район „Слатина", район „Витоша", район „Люлин" и СДВР.

Табелите в район „Люлин" са разположени в парк "Западна порта" и парк "Люлин-център". В район „Витоша" ще са в кв. Павлово, спортната площадка на ул. Казбек, и в кв. Княжево при последната спирка на трамвай №5, където започва гората. В Слатина информационните табели ще са в кв. Христо Ботев, ул. „511-та" №22, и в кв. Гео Милев на ул. „Шипченски проход" №43А.

Локациите са съгласувани с районните администрации и със СДВР, така че да съдържат актуални контакти за бърза реакция при престъпления и нередности в градска и семейна среда, връзка със съответното РПУ и община. Информацията ще помогне на гражданите да реагират навременно при нарушения на обществения ред, домашно насилие, при престъпления онлайн, да влязат в контакт с общината, ако имат въпроси и предложения. 

Тези райони са избрани, защото покриват част от територията на РПУ-1, РПУ-6 и РПУ-9, всяко РПУ на СДВР има по 3 общински района, съответно в район Слатина, Витоша и Люлин.

Статистиката на МВР за 2021 г. това са трите райони на територията на гр. София с най-висока степен на престъпления като грабежи, вандализъм, кражби на коли, престъпления спрямо личността, домашно насилие и т.н.

Кметове и заместник-кметовете на районите се срещнаха с граждани и представиха инициативата. Ученици от 3 училища получиха възможност да зададат въпроси, които ги вълнуват за техния град. Най-често това са липса на площадки за спорт и за игра, за бърз транспорт, за мръсни улици и др. Те ще получат плакати и наръчници, които съдържат най-важното, за да бъдат подготвени да подават сигнали или да участват в промяната към по-добро с предложения. Можете да намерите наръчниците и в съответните общини.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (15%, 233 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (83%, 1275 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 36 Гласове)
Общо гласували: 1544 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Ремонт спира водата в с. Кокаляне и околностите му...

Заради ремонт на уличен водопровод в с. Кокаляне се налага спиране на водоподаването утре – 5 декември, от 12:00 д...

Прочети още keyboard_arrow_right