Председателят на СОС: Да не хвърляме думи на вятъра, а да ги изпълваме със смисъл

-

Снимка: Facebook

"Днес е най-светлият ден за нас, българите. Почитаме уникалността на нашите букви, с които градим словото и развиваме духовността си", написа във фейсбук председателят на Столичният общински съвет Георги Георгиев. Той взе участие в тържественото шествие, с което празникът на книжовността беше отбелязан по улиците на столицата.

Той припомня думите на Черноризец Храбър, който в своето съчинение „За буквите“ пише: „…ако запиташ славянските азбукарчета, като речеш: „Кой ви е създал азбуката или превел книгите?“, всички знаят и в отговор ще рекат: „Св. Константин Философ, наречен Кирил, той ни създаде азбуката и преведе книгите и брат му Методий.“

"По късно Паисий Хилендарски написва, а Софроний Врачански преписва, че „българите по-рано от всички славянски народи приели православието, по-рано имали свой патриарх и цар и започнали да четат на своя език“, а след това и Патриархът на българската литература Иван Вазов „обрисва от калта“ и в „чистий блясък“ показва красотата на нашия език – „Разбра ли някой колко хубост, мощ се крий в речта ти гъвкава, звънлива - от руйни тонове какъв разкош, какъв размах и изразитост жива?", припомня още Георгиев.

Председателят на СОС призова да пазим идентичността си, да не хвърляме думи на вятъра, а да ги изпълваме със смисъл, защото го дължим на предците си.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

София празнува Деня на буквите, просветата и културата...

Празнуваме най-българският и най-безспорният празник, който винаги обединява българите - 24 май, Ден на светите братя Ки...

Прочети още keyboard_arrow_right