Представиха "Зелен ринг София", първата отсечка ще е до гара "Пионер"

-

Снимка: "Зелен ринг София"

30 столични квартала ще се свържат в линеен парк

Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, главният архитект Здравко Здравков и екипите на "Софияплан" и фондация "Зелена линия София" представиха подробна концепция за реализацията на проекта “Зелен ринг София”. В събитието участваха арх. Светослав Александров и ланд. арх. София Стоянова от фондация Зелена линия София — автори на идеята за проекта.

Бъдещият линеен парк ще свързва 30 софийски квартала по третия градски ринг на София и ще предостави паркова среда за над 250 000 столичани в обхват 9 мин. път пеша от ринга.

Вече има осигурено финансиране, решение на съда и влязъл в сила подробен устройствен план за първата отсечка от реализацията на ринга в участъка до гара Пионер. Очаква се изпълнението на проекта да започне догодина, обяви главният архитект Здравко Здравков по време на представянето на концепцията за реализацията на ринга, което се проведе на 15 ноември в Топлоцентралата в София.

Добрата новина е, че от 5 дни вече имаме влязъл в сила подробен план за голяма част от трасето. На предстоящата сесия на общинския съвет ще внесем доклада за придобиване на държавните имоти в този участък. Благодаря на вицепремиера и министър на транспорта г-н Алексиев, който ме увери, че ще съдейства за това държавата бързо да предостави тези терени.”, сподели кметът Йорданка Фандъкова по време на събитието.

Цялото трасе на бъдещия Зелен ринг е с дължина 30 км и може да свърже пешеходно и велосипедно града, създавайки гръбнак на пешеходната и велосипедна мрежа в града. Така може значително да се облекчи трафика, да се насърчат по-здравословните начини на придвижване и с това да подобри и качеството на въздуха в града.

Зеленият ринг трябва да служи и като важна пешеходна връзка и гръбнак на велосипедна мрежа, която значително да подобри мобилността в града. Чрез линейния парк кварталите ще имат много по-добър достъп до обекти на зелената система и разнообразни публични сгради, сред които са десетки училища, детски градини, спортни и културни центрове.

Анализът на Софияплан разглежда собствеността на земята, на която трябва да бъде създаден Ринга, 82% от която е държавна и общинска. Разгледани са още устройствените зони, дървесните масиви, обхвата на обслужване на ринга, гъстотата на населението и демографската прогноза за различните отсечки, пешеходната и вело достъпност, достъпа до административни сгради и социална инфраструктура.

На тази база са определени и приоритетните отсечки за реализация на ринга, които са в парк Изток, по протежението на Слатинска река и Южен парк, в жк Гоце Делчев, бул. Вардар, район Възраждане, жк Надежда, Сухата река, река Суходолска и жк Левски.

Концепцията за Зелен ринг София е прекрасна и зависи от солидаризиране на гражданското общество тя да стане факт. Ако работим заедно по реализацията му, ще постигнем наистина високо качество на проекта”, каза главният архитект Здравко Здравков по време на обсъждането. “Надяваме се пролетта да стартираме и и първата отсечка да е готова още следващата година“, добави той.

По анализа и концепцията за реализация на Зеления ринг работят екипът на общинското предприятие Софияплан и инициаторите на проекта от фондация “Зелена линия София“.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (15%, 233 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (83%, 1275 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 36 Гласове)
Общо гласували: 1544 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Ремонт спира водата в с. Кокаляне и околностите му...

Заради ремонт на уличен водопровод в с. Кокаляне се налага спиране на водоподаването утре – 5 декември, от 12:00 д...

Прочети още keyboard_arrow_right