Представят сборника „Св. Климент Охридски” в София

Представят сборника „Св. Климент Охридски” в София

Снимка: facebook

В Богословския факултет ще бъде представен сборникът за първия епископ на българския език

На 26 ноември от 17.00 ч. в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ще бъде представен сборникът „Свети Климент Охридски – пръв епископ на българския език“, съобщиха от университета. Събитието ще се състои в зала 8 на Богословския факултет и платформата Zoom.

Изданието е посветено на две забележителни дати в нашата история: 1150-годишнината от основаването на Българската църква и 150-годишнината от учредяването на Българската екзархия. Включва 20 статии, в които се изследват различни аспекти от дейността на св. Климент Охридски (като книжовник, проповедник, духовен пастир и организатор на църковния живот в българските земи), разгледана в контекста на епохата, когато възниква славянската писменост и старобългарският книжовен език се налага като богослужебен. Сборникът е публикуван с финансовата подкрепа на Българската източноправославна епархия в САЩ, Канада и Австралия и на Негово Високопреосвещенство Йосиф, митрополит на САЩ, Канада и Австралия. Книгата ще бъде представена от проф. дфн Вася Велинова от ЦСВП „Проф. Иван Дуйчев“.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

comment 134
26.11.2021 12:44
Firebg
пожарни касети http://www.firebg.org/bg/products/64/65/
Реклама

Последни

Виж също

close

ФЖМК на Софийския университет проведе докторантски семинар...

Факултетът по журналистика и масова комуникация на Софийския университет проведе ежегодния си Докторантски семинар &bdqu...

Прочети още keyboard_arrow_right