"Премиер студио" снима филма "Графитите на София"

"Премиер студио" снима филма "Графитите на София"

Снимка: Фейсбук

Столичните улици "Бачо Киро" и "Екзарх Йосиф" са само една част от софийските улици, наситени с графити по сградите. Днес именно там екипът на "Премиер студио" - Николай Мутафчиев, Силвестър Силвестров и Владислав Петров, засне поредните кадри от изрисуваните сгради за филма "Графитите на София".

Какво представляват графитите, по какво се различават от драсканиците и на кои фасади и стени в столицата рисунките може да се превръщат в творби на уличното изкуство? Това са все въпроси, на които отговор ще даде именно лентата "Графитите на София".

Столичен инспекторат демонтира 379 незаконни реклами и почисти 4000 кв. м драсканици

"Графитите са цяла култура на една затворена група хора. Техният начин на комуникация е доста интересен и ни провокира да започнем да снимаме филма. В същото време тези рисунки се превръщат в проблем за Столична община. Интересно е цялото това движение, което е нестандартно по отношения на комуникацията", каза пред Столица.bg Силвестър Силвестров.

Във филма него е интервюиран и Иво Пенев от Столичен инспекторат, който контролира рекламите на територията на Столична община, а и е водещата фигура с почистването на драсканици. Много подробно и ясно той обяснява кога една улична рисунка може да остане и кога тя се почиства.

В последните 2 години от Столичен инспекторат изчистиха стотици нецензурни надписи от стените на исторически сгради, паметници и институции в центъра на София.

Изчистиха драсканиците от чешмичката пред баня Мадара (СНИМКИ)

"Имаме критерии, по които работим за премахването на рисунки и надписи. Разбира се, че това са исторически и общестевни сгради, или такива в които са живяли известни личности. На такива места безпорно не може да има графити, защото те са ни пироритетни за почистване. Не бива да допускаме нецензурни драсканици и надписи, както и расистски и такива, които поругават личности. Много е важно да се прави разлика между хулиганство и изкуство. Когато никой не е дал съгласието си, това е нарушение, но когато собственик на сграда се съгласи, тогава може да се рисува върху нея. В последно време от ЧЕЗ разрешиха и много от техните трафопостове вече са с графити. В Овча купел те са с патриотични личности, в Надежда изрисуваха легендарния футболист на Локомотив София Никола Котков и др.", разказа пред Столица.bg Иво Пенев.

Другият сериозен проблем е, че до преди година от Столичен инспекторат чистят сгради и те повторно биват изрисувани. Последните 10 акта, които са написани на нарушителите е, след като те са заловени от полицията. 

Най-драскания и най-чистения обект в София е Паметникът на Съветската армия в Княжеската градина. Там се упражнявал всеки, които иска да стане известен.

В момента от Столичен инспекторат обследват сградата, в която е живял Иван Денкоглу на едноименната улица. Там се доста надраскано и предсоти да бъде почистено.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Как смятате, че трябва да е таксуването след въвеждането на новата тикет-система в София?
 • На разстояние (39%, 172 Гласове)
 • На време (13%, 58 Гласове)
 • И двете (разстояние и време) (18%, 79 Гласове)
 • Сега си е добре, да остане фиксирана цената (27%, 117 Гласове)
 • Не мога да преценя (3%, 15 Гласове)
Общо гласували: 441 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

ММС спасява 2 басейна на "Червено знаме", изграждат многофункцион......

Националният плувен комплекс "Червено знаме" в София ще оцелее с открит и закрит плувен басейн, ще има и нова многофункц...

Прочети още keyboard_arrow_right