Природният газ поскъпва с близо 19% от 1 септември

-

Снимка: unsplash

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди на закрито заседание днес, 1 септември, цена на природния газ за м. септември в размер на 353,21 лв./MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС.

Това ще бъде цената, на която „Булгаргаз“ ще продава природен газ на крайните снабдители на природен газ и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

Цената е определена след извършен анализ на внесените на 1.09.2022 г. от „Булгаргаз“ данни и документи, уточняват от КЕВР. Общественият доставчик е формирал общото прогнозно количество за вътрешния пазар от три източника: Количеството газ по Четвъртото споразумение към договора за доставка на природен газ от компания от Азербайджан за периода от 1 юли 2022 г. до 30 септември 2022 г. ; Количества природен газ, осигурени по сключен договор за доставка на втечнен природен газ /LNG/; Количества от търг „тип аукцион“ на платформата на „Газов Хъб Балкан“ ЕАД.

Утвърдената от комисията цена на природния газ е по-ниска от предложената от „Булгаргаз“, но корекцията е минимална - по-рано през деня общественият доставчик поиска 353, 63 лв./MWh.

Водеща причина за високия ръст на цената за м. септември е продължаващото през м. август повишение на международните цени на природния газ в резултат от военната агресия на Русия в Украйна. Силно намалените или спрени доставки от страна на „Газпром“ водят до повишена несигурност на газовия пазар в Европа и формиране на нереално високи котировки. Допълнителен негативен фактор е и повишеният курс на американския долар, който е ценообразуващ елемент, отбелязват още от КЕВР.

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Столичният „Искър“ с концерт за хората със Синдром на Даун...

Столичният район „Искър“ ще бъде домакин на интеграционния концерт, посветен на Международния ден на хората ...

Прочети още keyboard_arrow_right