Проект предвижда до 1000лв. глоба за влизане със стар автомобил в центъра на София

-

Снимка: Stolica.bg

Проект на наредба предвижда до 1000 лева глоба за шофьорите, които влизат в центъра на София с по-стар автомобил, съобщи Нова телевизия. Идеята е санкцията да важи в дните, в които е установено замърсяване на въздуха над нормата.

Мярката цели намаляване на замърсяването на атмосферния въздух от МПС с наднормени нива на емисиите. По данни на Европейската банка за възстановяване и развитие, средната възраст на автомобилите, които се управляват в София, е 16 години, при средна възраст между 10 и 12 години за страните в ЕС. 68% от регистрираните автомобили в страната са на възраст над 15 години, се посочва в Проекта на Общинската програма за опазване на околната среда до 2027г.

Общинската наредба предвижда санкции между 50 и 500лв. за влизане в нискоемисионната зона на столицата със стар автомобил. Ако превозното средство е регистрирано на фирма, глобата може да стигне до 1000 лева.

В проектонаредбата е разписано и кои ще са нискоемисионните зони в столицата. Едната се планира да е в идеалния център на София, а другата – в периферията, до Южния парк. Първоначално в тях няма да се допускат само автомобили със стикер от първа еко категория.

Повече от 180 камери ще следят за влизането в зоните за чист въздух. Информацията ще постъпва в Центъра за управление на трафика, а служителите ще проверяват от коя еко категория е всеки автомобил, засечен в центъра. Ако возилото не отговаря на изискванията, ще следват и санкциите. Налагането на глоби ще е възможно от юли 2022-ва година.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Студентка на УНСС в София е победител в конкурс на МОСВ...

Габриела Методиева, специалност „Икономика с чуждоезиково обучение“ е победител в конкурса за студенти с вис...

Прочети още keyboard_arrow_right