Проф. Христомир Брънзов: За последните 5 дни няма превишение от 5 и 20 пъти на замърсяването на въздуха

Замърсяване на въздуха в София

Снимка: Столица.bg, Зорница Митин

За последните 5 дни нито веднъж не е имало превишение на нормата за замърсяване на въздуха 5 или 20 пъти. Това заяви проф. Христомир Брънзов, бивш директор на НИМХ. В "Плюс минус" по Нова телевизия той коментира замърсяването на въздуха в София.

"Станаха много гражданските станции и възниква въпросът, колко може да се вярва на тези първобитни уреди. Проверихме грешката от измерването и цяла година правихме паралелни измервания. Има отклонение от 200 микрограма. Производителят на тези сензори твърди, че работят при 70% влажност. Направихме корекция, но очевидно грешката е в конструкцията на прибора. Нормата е средноденонощна и е аналогично като при изгарянето на слънце, ако стоите цял ден ще изгорите, ако е 5 минути няма да изгорите. Часовата норма не е норма",  коментира проф. Брънзов. Той казва, че през декември излязла американска статия за калибриране на гражданските уреди. "Важна е техниката и методологията", казва експертът.

Той обясни, че за София влияе и географското положение. Създавало се излишна паника сред хората. "5 и 20 пъти превишение, няма такова нещо регистрирано. Вчера се постарах и извадих данни от станциите на Изпълнителна агенция "Околна среда" (ИАОС) от ежечасните измервания в Павлово и Надежда. Павлово е висок квартал и температурната инверсия се разруши замърсяването спадна от 250 на 20 микрограма. В Надежда инверсията слабо се разруши и спадна до 50 мигрограма на обяд и се вдигна на 250 вечерта. София е в котловинно поле и поне 50 дни в годината има инверсия. Да спрем транспорта и да загасим печките пак ще се запази въздуха. Няма как да се случи", твърди проф. Христомир Брънзов.

Той обясни, че от януари т. г. е започнал експеримент и вече имало предварителни резултати. Изследвани са състава на ФПЧ и вдигането на прах, както и какъв е процентът на замърсяването от колите и битовото горене. Един от проблемите бил прахът, който идва от външни страни, коментира проф. Брънзов.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Работилници и консултации на Форум за родители в НДК...

Първи семеен форум за родители ще бъде организиран в НДК на 22 февруари. Форумът предлага консултации за бъдещи и настоя...

Прочети още keyboard_arrow_right