Пуснаха петиция за защита на софийските Хали

Пуснаха петиция за защита на софийските Хали

Снимка: Столица.bg

Експертен съвет на Министерство на културата реши емблематичната сграда да стане супермаркет на чужда верига

Пуснаха петиция в защита на софийските Хали в центъра на столицата. Гражданите се подписват срещу решението на Министерство на културата. В края на миналата седмица стана ясно, че Експертен съвет към министерството е одобрил проект емблематичната сграда в София да стане супермаркет на чужда верига.

"Опитват се да превърнат Централните хали на София в Кауфланд. Решението е одобрено вчера от единствения държавен орган, който може да спре инвестиционното намерение на собственика на халите - Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности към Министерството на културата.

Експертен съвет на МК реши: Централни хали в София стават супермаркет на чужда верига

Решението на съвета е взето на тъмно и без предварително обществено обсъждане. Формално е законно, но истината е, че с обществен натиск то може да бъде оттеглено, тъй като чрез него съществено се изменя същността на сградата, предвидена да бъде базар на закрито за различни търговци.

Нека да не допускаме емблематична сграда в София, под която лежат археологически ценности да се превърне в поредния филиал на немска верига за хранителни стоки. Нека покажем на министъра на културата Велислав Минеков, че не желаем халите да се превърнат в Кауфланд и нежен глас да ги оглася, съобщавайки за намаление на котешката храна в някой си сектор!", пише в петицията.

Столичани не са доволни историческата сградата, която е и архитектурен паметник да приюти Кауфланд. В социалната мрежа вече се надигна вълна на недоволство и коментари срещу решението на Министерство на културата.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

comment 102
27.07.2021 13:09
Firebg
пожарни касети http://www.firebg.org/bg/products/64/65/
Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

В София са издадени 54 смъртни акта на починали от коронавирус...

Само през вчерашния ден, 27 октомври, в Столична община са издадени 54 смъртни акта на хора, починали от Covid-19. Това ...

Прочети още keyboard_arrow_right