Разкриха схема за източване на фонд "Пенсии" в София

-

Снимка: Столица.bg

В последния брой на Информационния бюлетин на Националния осигурителен институт за годината се съобщава, че експертите от столичното териториално поделение на института са разкрили най-мащабната измамна схема в страната.

Как от руините на затворени предприятия изпълзяват фалшиви документи, как се назначават 150 души на една и съща длъжност, как подписваш трудов договор с покойник – това са малка част от безочливите опити за измами, които срещат и преодоляват експертите от най-голямото териториално поделение на НОИ - това в столицата, съобщават от института.

Първите случаи на неоснователно подавани данни в Регистъра на осигурените лица във връзка с изплащане на парични обезщетения са установени още през 2009 г. От 2010 до 2012 г. са подадени над 200 сигнала до Национална служба „Криминална полиция“.

Източването на средства от фонд „Пенсии“ на държавното обществено осигуряване е ставало чрез използване на неистински удостоверителни документи за осигурителен стаж и доход, издадени от държавната фирма „Строймашинженеринг“.

Установеното при разследването сочи за предварителна и продължителна във времето подготовка, като е избран „подходящ“ осигурител – държавна фирма в несъстоятелност от 1997 г., заличена през 2012 г. След заличаването на фирмата, в Осигурителния архив на НОИ от физическо лице са предадени ведомости на посочените осигурители. Впоследствие чрез графологически експертизи е установено, че подписите на множество от работниците, фигуриращи във ведомостите, не са автентични. За лица, чиято автентичност на подписа е потвърдена, е установено, че в действителност са работили при друг работодател.

В периода 2012г. – 2017 г. в ТП на НОИ - София град са подадени стотици заявления за отпускане или преизчисляване на отпуснати вече лични пенсии с приложени трудови книжки и удостоверения.

Общият брой заявления, подадени в НОИ - София град в периода от 2012 г. до 2017 г. с документи от посочената държавна фирма е над 350. С разкриването на схемата за ощетяване на фонд „Пенсии“ е предотвратено нанасянето на щета в особено големи размери, предвид че се касае за дългосрочни плащания, за които биха били необходими ежегодно по няколко милиона лева, отбелязват от института.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (23%, 88 Гласове)
 • Веселин Кирев (12%, 45 Гласове)
 • Албена Белянова (65%, 249 Гласове)
Общо гласували: 382 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Столичният „Искър“ с концерт за хората със Синдром на Даун...

Столичният район „Искър“ ще бъде домакин на интеграционния концерт, посветен на Международния ден на хората ...

Прочети още keyboard_arrow_right