Създават защита и популяризират 100 значими обекта в София

Създават защита и популяризарт 100 значимите обекти в София

Снимка: Софияплан

Зелената система, пешеходната мрежа, енергийното развитие и визуалните коридори в града са част от темите, които анализира екипът на Софияплан

Новият план  за интегрирано развитие на Столична община ще насочва за програмно финансиране от Европейския съюз за периода 2021-2027. В рамките на Програмата ще бъдат определени зоните в града, които имат най-голяма нужда от намеса и списък с конкретни ключови проекти, които ще се реализират в тези зони.

Документът бе представен от арх. Любо Георгиев на  Ден на отворените врати, проведен онлайн. Зелената система, пешеходната мрежа, енергийното развитие и визуалните коридори в града са част от темите, които анализира екипът на Софияплан. Бяха представени ключови проекти за  стратегическо и пространствено планиране на София. 

"Завършваме аналитичната част на Програмата, на базата на която ще определим кварталите с най-големи дефицити. След това предстоят срещи с граждани, активисти, администрация и предприемачи в тези зони, за да определим кои са най-необходимите проекти. Критериите, които ще използваме ще се базират на целите, зададени от Визия за София. Очакваме подготовката на Програмата да приключи през март 2021 г.", обясни Любо Георгиев.

Емил Христов, урбанист Софияплан и Евгений Ширинян, преподавател в Московския архитектурен институт представиха анализа Визуални коридори, който цели да създаде инструмент за защита на ценните гледки към градски забележителности и Витоша.

В рамките на комплексния анализ са определени около 100 обекта, които са визуално и социокултурно значими. Шест от тях - катедрала „Св. Александър Невски“, храм „Св.Неделя“, Баня Баши, Министерство на земеделието, сградата на ДЗИ (Чиновническо осигурително дружество) и бившият Партиен дом - са предложени за включване в приоритетен списък за изграждането на визуални коридори към тях. 

Списъкът може да бъде допълван и разширяван във времето с панорамни гледки, както и нови обекти, които са важни ориентири в градската среда и следва да бъдат защитени от визуална намеса. 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Как смятате, че трябва да е таксуването след въвеждането на новата тикет-система в София?
 • На разстояние (38%, 121 Гласове)
 • На време (15%, 48 Гласове)
 • И двете (разстояние и време) (17%, 55 Гласове)
 • Сега си е добре, да остане фиксирана цената (26%, 82 Гласове)
 • Не мога да преценя (4%, 12 Гласове)
Общо гласували: 318 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Асоциацията на прокурорите с инициатива за паметник на Удроу Уилс......

Асоциацията на прокурорите в България и Камарата на следователите в България предприе инициатива за поставяне на бюст-па...

Прочети още keyboard_arrow_right