Софийският университет е на първо място в 23 професионални направления

-

Снимка: Столица.bg

През академичната 2020/2021 година студентите у нас са се увеличили с над 4000 спрямо миналата година. Софийският университет е на първо място в 23 професионални направления от общо 30, в които предлага обучение. Това показват данните от Рейтинговата система на висшите училища за 2021 г., представена от министъра на образованието и науката акад. Николай Денков и от Георги Стойчев - изпълнителен директор на Института "Отворено общество".

Целта на проучването е да подпомага кандидат-студентите в усилията им да направят информиран избор и да се ориентират в многообразието от възможности за обучение, които се предлагат от висшите училища в България, се посочва в анализа. Столичните университети са най-търсени от студентите, показват данните.

Техническият университет в София се класира на първо място в 6 професионални направления от общо 11, в които подготвя студенти. Медицинският университет е София е първи в 4 направления от общо 5, застъпени във висшето училище.

Трите най-масови професионални направления са: "Икономика" с 29 321 действащи студенти, "Педагогика" (16 719) и "Медицина" (13 186). Направлението "Администрация и управление" с 13 137 действащи студенти губи своята популярност и за пръв път не е сред трите най-масови направления - тази година то се нарежда на четвърто място.

Рейтинговата система сравнява представянето на 52 висши училища в рамките на 52 професионални направления на основата на десетки показатели, измерващи различни аспекти на учебния процес, научната дейност, учебната среда, предлаганите социално-битови и административни услуги, престижа и регионалната значимост на висшите училища, както и реализацията на завършилите на пазара на труда. За формирането на индикаторите в стандартизираните класации в рейтинговата система за 2021 г. е използвана информация от различни източници, включително от висшите училища, Националната агенция за оценяване и акредитация, от Националния център за информация и документация, от Националния осигурителен институт, от международните библиографски бази данни - Scopus и Web of Science, както и от направени през 2020 г. социологически проучвания сред студенти, преподаватели, ръководни и административни служители във висшите училища, както и сред работодатели.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Да се ограничили използването на фойерверки в София?
 • - Твърдо ДА (41%, 451 Гласове)
 • - Твърдо НЕ (21%, 228 Гласове)
 • - Да, защото е проблем за децата с аутизъм, домашните любимци и замърсява въздуха (21%, 236 Гласове)
 • - Не, защото е красиво и тържествено (16%, 176 Гласове)
 • - Не мога да преценя (1%, 13 Гласове)
Общо гласували: 1104 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Безплатна градина за всички деца над 3 г. предвиждат в София и ст......

Всички приоритети на образователното министерство са базирани на една основна цел - разширяване обхвата на образованието...

Прочети още keyboard_arrow_right