Софийският университет: Махат се стари климатици, няма нови дупки

Софийският университет: Махат се стари климатици, няма нови дупки

Снимка: Столица.bg, Зорница Митин

Софийският университет "Св. Климент Охридски" публикува на сайта си официална позиция, след като по-рано днес граждани алармираха в интернет, че фасадата на Ректората се дупчи, за да се сложат нови климатици. Министърът на културата Боил Банов лично отиде да провери какъв е случая. Той обеща да има санкции. Сградата е паметник на културата, а този ремонт не бил съгласуван с Министерството на културата.

Столичани алармират: Дупчат фасадата на СУ за климатици (СНИМКИ)

Боил Банов за дупките по фасадата на СУ: Ще има немалки глоби

От съобщението на университета става ясно,че по фасадата на сградата не са правени нови дупки. Реално се отстраняват съществуващи от 10 години външни климатични тела. Освен това тече подмяна на съществуващите тръбни трасета.

Ето и пълният тест на съобщението от СУ:

"Сградата на Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ е архитектурен, исторически и художествен паметник на културата от национално значение, както и една от най-значимите сгради в архитектурно отношение в страната.

През последните години ръководството на Университета полага огромни усилия по консервацията и реставрацията на сградата, с цел опазването на статута ѝ като значим архитектурен паметник от национално значение, съблюдавайки и спазвайки всички действащи и относими закони и наредби.

В тази връзка Софийският университет „Св. Климент Охридски“ ежегодно изготвя план за неотложни дейности за поддръжка и консервация на сградите паметници на културата, стопанисвани от Университета.

При изготвянето на плана за настоящата година се установи, че през последните 30 години по фасадите на сградата на Ректората са поставени голям брой климатични тела, включително техните съпътстващи елементи тръби, кабели и други. Несиметрично разположените климатични тела и други елементи по фасадите на сградата неведнъж са будили възмущението на граждани и институции.

Във връзка с това беше взето решението за премахване на всички климатични тела от фасада на сградата и подмяна на съществуващите тръбни трасета. При подмяната не са пробивани нови дупки във фасадата.

След завършване на подмяната, фасадата ще бъде освободена от всички външни климатични тела и ще останат единствено тръбните трасета, като новите тръбни трасета ще бъдат в цвета на съществуващата фасада.

Съгласно чл. 147, ал. 1, т. 2 от Закона за устройството на територията не се изисква одобряване на инвестиционни проекти за издаване на разрешение на строеж за монтаж на инсталации, съоръжения и уредби. По същия начин чл. 83 и чл. 83а от Закона за културното наследство изискват съгласуване за консервация, реставрация, надстрояване, ремонти и преустройства, укрепителни работи и т. н., но не и за монтаж на инсталации и съоръжения, още повече, че в случая става дума не за монтаж, а за демонтаж на инсталации и съоръжения и подмяна на тръбните трасета".

 

 

 

 

 

 

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще пуснете ли детето/децата си на детска градина?
 • Да, веднага. (39%, 27 Гласове)
 • Да, но когато видя как се спазват мерките. (19%, 13 Гласове)
 • Не, още има Covid-19 (24%, 17 Гласове)
 • Не, имам възможност да работя от вкъщи. (17%, 12 Гласове)
 • Нямам дете/деца (1%, 1 Гласове)
Общо гласували: 70 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Подновяват проверките за неправилно паркиране в столицата...

Проверките на Столичен инспекторат срещу паркираните коли в тревните площи и тротоарите са възобновени, съобщава БТВ. Въ...

Прочети още keyboard_arrow_right